Petra Brylander gör debut i Uppsala i monologform. Foto: SVT

Petra Brylander gör debut i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdag kväll gör Uppsalas teaterchef Petra Brylander sitt första framträdande i staden. Och det gör hon i en monolog som pågår i över en timme.

I augusti i fjol tillträdde Petra Brylander som ny teaterchef på Uppsalas stadsteater. Och under onsdagskvällen gör hon debut på scen när hon spelar Klas Abrahamssons ”Livet kom så plötsligt”.

Pjäsen handlar om Annika som har asperger syndrom och som nyligen fått lämna sitt arbete på en revisionsbyrå. Hon var bäst på det hon arbetade med, men de andra var bättre på att fika och småprata. Petra Brylanders debut på stadsteatern i Uppsala sker i monologform som pågår i över en timme.

”Lite som att åka ett långt lopp”

– Det är ansträngande, men utmanande och roligt. Monologformen är en klassisk teaterform och man kommer riktigt nära människan, säger Petra Brylander.

Dom flesta teatercheferna brukar i grunden vara regissörer. Men Petra Brylander är skådespelerska och för henne är det viktigt att ha kvar kontakten med det konstnärliga. Inför premiären finns också en viss nervositet, men också ett lugn.

– Jag ska ta det lugn och metodiskt. Det är väl lite som att åka ett långt lopp på skidor, säger Petra Brylander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.