Mordutredning läggs ned efter dödsskjutning

Uppdaterad
Publicerad

Kammaråklagare Anne Sjöblom lägger ned förundersökningen om mord efter dödsskjutningen i en villa utanför södra Uppsala i september där två pojkar dog.

Den tekniska undersökningen slår fast att det var en 17-årig pojke som först sköt en 16-årig pojke, och därefter tog sitt eget liv.

Polisen larmades till en villa utanför södra Uppsala 24 september 2014.

När polisen anlände till platsen hittades en 17-årig pojke död, och en 16-årig pojke svårt skadad.

Två pojkar sköts till döds

Båda pojkarna hade skjutits med ett avsågat hagelgevär.

Sköts mot huvudet

Den tekniska undersökningen slår fast att 17-åringen sköt ett skott mot 16-åringens huvud när 16-åringen satt i en soffa i det rum där de båda senare hittades av polisen. Därefter har 17-åringen vänt geväret mot sig själv och tryckt av.

I förhör med polisen har vapnets ägare uppgett att han inte kände till att pojkarna hade tillgång till vapnet. Inte heller att man hade sågat av gevärspiporna.

– Den tekniska undersökningen visar att det är den 17-åriga pojken som först har skjutit den 16-åriga pojken, och därefter skjutit sig själv, sade kammaråklagare Anne Sjöblom på en presskonferens som hölls i Uppsala polishus.

Avled på Akademiska

16-åringen var vid liv när ambulanspersonal kom till platsen, men avled senare på Akademiska sjukhuset.

I huset fanns vid tillfället ytterligare två personer, personer som larmade polis efter skottlossningen. De personerna är helt avförda från några misstankar.

På brottsplatsen hittade polisens tekniker både cannabis och drogen spice.

Den rättsmedicinska undersökningen visade att 17-åringen vid tillfället var påverkad av cannabis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Två pojkar sköts till döds

Mer i ämnet