Psykosavdelning ska läggas ned – personal befarar katastrof

Uppdaterad
Publicerad

Nio vårdplatser inom psykosvården i Uppsala föreslås stängas för att spara pengar. Beskedet har chockat både patienter och personal.

För drygt fem år sedan fick Annas dotter diagnosen bipolär sjukdom. Den innebär att hon kan pendla mellan djup depression med självmordstankar, och mani då hon till exempel spenderar pengar och kastar sig in i förhållanden. Periodvis behöver hon läggas in för vård.

Det senaste året har hon fått stor hjälp på avdelning 114. En avdelning som nu planeras att läggas ner helt och hållet. Mamma Anna (som egentligen heter något annat) fick veta det av dottern under måndagen.

– Hon ringde och sa att de ska stänga avdelningen. Hon var väldigt upprörd och orolig.

Patienter kan låsas in i stället

Mellanvårdsavdelning 114 är en del av psykiatrin i Uppsala och ligger i Ulleråker. Det är en olåst avdelning där patienter som lider av psykoser skrivs in via öppenvården. De nio vårdplatserna är alltid fullbelagda. Många av patienterna är paranoida och hör röster. De har i sitt sjukdomstillstånd svårt att klara sig på egen hand och isolerar sig gärna.

I förslaget ska fyra platser på den slutna avdelning 1 i psykiatrins hus vikas åt dessa patienter. Men den avdelningen är låst, något som Anna menar påverkar hennes dotter negativt.

– Bara tanken för henne att vara inlåst gör att hon mår väldigt dåligt. Hon har varit inlåst tidigare och då förvärrades hennes sjukdomstillstånd, berättar hon.

”Det råder fullkomligt chocktillstånd”

På avdelning 114 får patienterna en social samvaro och möjlighet att få in rutinerna som de behöver för att klara av vardagen.

Personalen fick beskedet om planerna på nedläggning i fredags.

– Det råder fullkomligt chocktillstånd. Det är en fullkomlig katastrof, säger en av de anställda till SVT Nyheter Uppsala.

Orsaken till att man vill stänga avdelningen är brist på pengar.

– Vi har många patienter med stora behov och de har kostat mer än vad som är tillåtet. Nu har vi fått strikta ramar att hålla oss till budget, säger Inga Nigam som är sektionschef för psykosvård och rättspsykiatri.

Kostar mer än vad som är tillåtet

Istället för att ha nio platser på mellanvårdsavdelningen vill man införa ett mobilt team som ska göra hembesök hos patienterna på kvällar och helger. På så sätt räknar man med att kunna hjälpa åtminstone dubbelt så många patienter som i dag. Inga Nigram skulle helst vilja ha kvar både mellanvårdsavdelningen och starta mobilt team.

– Jag är väldigt stolt över den här avdelningen och skulle man ha alla pengar i världen så skulle jag ha både och, säger hon.

På frågan om psykvården kan erbjuda den vård patienter behöver i dag svarar hon varken ja eller nej.

Sjukhusdirektören ska fatta beslut den nionde december. Om förslaget går igenom innebär det i praktiken att avdelningen stängs dagen före julafton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.