Arkivbild. Tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem. Foto: TT

Rättsexperten: ”HD kan knappast neka prövningstillstånd”

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt beslutade att de fem tonåringar som dömdes för en gruppvåldtäkt mot en en minderårig pojke ska utvisas. Men tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem tror att fallet kan komma att tas upp i HD

Det var en enig Svea hovrätt som under onsdagen beslutade att utvisa de fem tonåringarna till sitt hemland Afghanistan efter de avtjänat sina straff.

– Flera faktorer spelar in när man prövar en utvisningsfråga. Först är det fråga om brottets allvar. Där brukar man säga att om brottet har ett straffvärde på över ett år finns skäl som talar för utvisning. Här var brottet betydligt allvarligare än så, sa Fredrik Wersäll, president i Svea hovrätt, till TT i går.

Misstänkt gruppvåldtäkt i Uppsala

Läs mer: Dömda för gruppvåldtäkt mot pojke utvisas

”Kontroversiell dom”

Men tidigare överåklagaren och rättsexperten Sven-Erik Alhem tror att fallet kan komma att tas upp till Högsta domstolen.

– Jag läste domen i går och det är visserligen en välskriven och stark dom. Men det är en väldigt kontroversiell dom och min allmänna uppfattning är att det inte finns något praxis i nuläget. HD kan knappast neka prövningstillstånd, säger Sven Erik Alhem.

Läs mer: Gruppvåldtäktsdom överklagas

Barnkonventionen

Vad menar du med att domen är kontroversiell?

– Dels att det både som är dömda och målsägande är barn, och då kommer barnkonventionen in i bilden. Sen har vi också det allmänna säkerhetsläget som råder i Afghanistan, säger Sven-Erik Alhem och fortsätter:

– Rent generellt brukar jag säga att det är små chanser till resning. Men i det här fallet tror jag möjlighet till resning är goda. Det ska bli intressant att se vad HD gör.

Läs mer: Fem misstänks för gruppvåldtäkt mot barn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt gruppvåldtäkt i Uppsala

Mer i ämnet