Enligt Kenny Andersson rör det sig om ett missförstånd. Foto: montage, SVT / Enköpings kommun

Rektorn: Missförstånd – inget religionsförbud

Uppdaterad
Publicerad

Rektor Kenny Andersson på Westerlundska gymnasiet tillbakavisar nu kritiken och menar att det grundar sig i ett missförstånd. – Det är ju inte bra skött, det blir dumt för skolan säger rektor Kenny Andersson.

I en tjänsteanteckning till Diskrimineringsombudsmannen (DO) skriver Skolinspektionen att en rektor på Westerlundska gymnasiet sagt att det råder nolltolerans mot religion. Kenny Andersson tillbakavisar nu kritiken.

– Vill man sitta och be en bordsbön eller på annat sätt be, det är ju en mänsklig rättighet och det kan vi inte förneka någon. Man har formulerat sig ungefär som att det var förbud att be på skolan, det stämmer inte, säger Kenny Andersson, rektor på Westerlundska gymnasiet i Enköping.

Rutinbesök

Bakgrund till DOs tillsyn är ett rutinbesök som Skolinspektionen utförde i december förra året. I samband med besöket intervjuade Skolinspektionen personal på skolan. Under samtalet framkom det att elever skippat skolan för att be. Det är enligt rektor Kenny Andersson här missförståndet har uppstått. Han har under ett besök på skolan berättat om hur hans tidigare arbetsplats förhöll sig till liknande problem, något som sedan har kommit på tal under en av intervjuerna som Skolinspektionen utfört på sitt rutinbesök.

– Jag fick frågan hur vi löst problemen på den skola där jag var rektor tidigare, och svarade då att det där råder nolltolerans, det är inte tillåtet att gå ifrån skolan till fredagsbönen. Vi har inte inrättat några speciella lokaler där man kan be. Det var vad jag sa, sen hur detta har förflyttas från de som var på det mötet till lärare och Skolinspektionen det vet jag inte.

Lokaler

Brist på lokaler har gjort att elever under vintern valt att be i det gemensamma uppehållsrummet, något som har gjort att det blivit en ordningsfråga.

– I november och december när det var som kallast var det grupper av elever som hade bön i elevuppehållsrummet. Det är ett kommunikationsutrymme, det är där elever ska kunna snacka om det som man inte kan snacka om på lektionen, så det var många elever som tog åt sig av det här.

Bönerum

Under våren och hösten har platsbristen inte varit ett lika stort problem på skolan.

– Eleverna har gått åt sidan för att hitta tider och platser för att be och det är inget som vi kan förneka dem. Vissa lärare har även tillåtit elever att stanna kvar i klassrummet för att be.

Kommer ni att inrätta bönerum under vintern?

– Det funkar inte när vi är så trångbodda, då blir det en ordningsfråga och då har jag sagt att det kan vi inte ha på skolan. Vi upprättar inga nya lokaler, om det fungerar att man kan få komma in lediga klassrum för att be, det kan vi göra. Men ledigt för att gå på fredagsbön, det kommer ingen att få.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.