Rundtur inuti superplanet

Uppdaterad
Publicerad

Uppåt sex meter i tak och sovrum för piloterna är några av sakerna inuti superplanet C-17 Globemaster. SVT Nyheter Uppsala fick en exklusiv vandring inuti planet.

Superplanet C-17 Globemaster har precis landat på Ärna och först låter det som att vi inte får gå in i planet, men flygplatschefen låter förvånad och exalterad när han får ge oss godkänt att ta en tur inuti. 

– Det är som julafton, nyårsafton och midsommarafton samtidigt att gå runt härinne, säger flygplatschefen Olle Torbratt.

SUPERPLANET PÅ ÄRNA

Han visar på de speciella egenskaper som flygplanet har.

– Jag tror lätt att här där vi står så är det sex meter upp till taket på flygplanet och det gör att det är väldigt stort. <SE KLIPPET OVAN>

Olle Torbratt pekar mot cockpit där det finns ett sovutrymme för piloterna och ett pentry. Eftersom planet kan åka över 500 mil utan att tanka är det en nödvändighet.

– Där kan man ha två besättningar, en som ligger och vilar en som deltar aktivt i flygningen, säger Olle Torbratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SUPERPLANET PÅ ÄRNA

Mer i ämnet