Med det nya månadskortet Movingo kommer det att gå att åka både SL-pendel och SJ till Stockholm, samt lokaltrafik i Stockholm och den ort där du bor.

Så funkar nya pendlarkortet

Uppdaterad
Publicerad

Ett pendlarkort som gäller på både SL-pendeln och SJ-tåg till Stockholm, samt inom hela UL och SL:s system, låter det efterlängtat? Från och med hösten 2017 blir det verklighet.

– Vi kommer att fatta det slutgiltiga beslutet i september, men det råder politisk enighet kring det här, berättar landstingsrådet Bertil Kinnunen (S).

Det nya månadskortet, som döpts till Movingo, kommer att låta resenärerna använda hela UL och SL:s system, samt välja fritt mellan SJ eller SL på sträckan Uppsala-Stockholm.

– Det kommer även vara möjligt att köpa ett motsvarande kort som gäller för exempelvis den som bor i Tierp, Enköping eller Knivsta.

Lägre pris

Den som köper ett kort som gäller i Uppsala och Stockholm kommer att få betala 2200 kronor.

– Om man jämför det med i dag, när den som har ett månadskort hos SJ och SL-kort i Stockholm betalar över 2600 kronor, då blir det en sänkning med mer än 400 kronor.

Del av Citybanan

De nya biljetreglerna är en del i det större projektet kring det mångåriga projektet Citybanan, där det stora målet är ett regionalt tågsystem för de landsting som samverkar.

– I andra städer innebär det här många fler avgångar. Men i vårt län har vi redan utbyggd tågtrafik, så här handlar det om fyra extra avgångar per dygn mellan Uppsala och Stockholm.

Endast månadskort

Det nya systemet kommer endast gälla månadskort. Den som åker enstaka gånger till Stockholm får fortsätta köpa fler biljetter.

– Vi har fokuserat på att få folks vardag att fungera. För dem som pendlar kommer det här att innebära en mycket större flexibilitet och ökade resmöjligheter.

6 miljoner

För Uppsala läns landsting kommer det nya kortet att kosta sex miljoner, enligt Bertil Kinnunen. En kostnad som kommer att täckas med skattemedel och biljettintäkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.