Här ska det nya Allaktivitetshuset flytta in, om bygglovet går igenom.

Nya Allaktivitetshuset dröjer

Publicerad

Trots att planen var att Uppsala kommuns nya Allaktivitetshus skulle ha slagit upp portarna för en månad sen, finns det fortfarande inget bygglov klart för den nya hallen där skate, parkour, klättring och dans ska samsas.

– Nu väntar vi på att bygglovet ska bli färdigt. När det är klart kan vi dra igång arbetet ordentligt i de lokalerna vi hoppas på, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden.

Vad är det för lokaler?

– Jag har faktiskt inte den exakta adressen.

Kommunens bygglovsenhet bekräftar däremot att det är Bolandskolans gamla lokaler på Sylveniusgatan, som finns i åtanke för det nya Allaktivitetshuset, något som Uppsalatidningen var först med att rapportera.

Trots att besked om bygglov väntas först i nästa vecka pågår rivningen för fullt, och det gamla centrets skateramper har redan fraktats till den nya lokalen.

Inte första turen

Den som hängt med i rapporteringen kring Allaktivitetshuset vet att det här är långt ifrån första gången som det inte blir som kommunen tänkt.

Hösten 2012 öppnade Allaktivitetshuset som då drevs av Klättercentret och redan året efter riktade miljöpartiet kritik mot centret för att det nästan bara fanns killar bland besökarna. 2015 kom beskedet att de nuvarande lokalerna skulle rivas för att göra plats för bostäder och centret behövde därför se sig om efter en ny lokal. I mars i år tog kommunen över driften av Allaktivitethuset i syfte att förbättra könsbalansen.

1 juli flyttade man ut ur lokalerna vid Kungsgatan och tanken var alltså att verksamheten skulle öppnas igen den 15 augusti i nya lokaler. Anledningen till förseningen är bland annat att kommunen inte fick bygglov för den lokal man ursprungligen hade i åtanke på Säbygatan.

”Vi ska försöka fixa det”

Rickard Malmström vill inte spekulera i när Allaktivitetshuset kan öppna, men säger att han hoppas att det ska kunna ske i slutet av hösten.

Vad händer om ni inte får bygglov?

– Då får vi söka vidare efter en ny lokal, men min förhoppning är att det inte ska behövas.

Vad kan du säga till alla ungdomar som står utan hall nu och inte vet när den kommer att öppna igen?

– Ja, håll ut. Vi ska försöka fixa det här och se till att ni snart får komma in och köra era snygga moves igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.