Sista utvägen vid ett björnmöte är att spela död. (arkivbild)

Så gör du om du möter en björn

Uppdaterad
Publicerad

Det är ovanligt att stöta på björn, speciellt i de uppländska skogarna. Men helt säker kan man inte vara, därför kan det vara bra att veta hur man bör bete sig vid ett eventuellt björnmöte.

Lurvig är pälsen, men Olle blir glad:

Åh, en kamrat, det var bra se god dag!

Klappar så björnen med händer små,

räcker fram korgen: Se där, smaka på!

De flesta har någon gång i livet sjungit barnsångsklassikern Mors lilla Olle, men någon vidare källa till hur du bör bete dig vid ett björnmöte är den inte. Föga förvånande bör du varken klappa eller bjuda djuret på bär.

Backa undan och behåll lugnet

En betydligt trovärdigare källa är Viltskadecenter, som ligger under Sveriges lantbruksuniversitet och är ett nationellt centrum för kunskap om vilt, viltskador och samhälle. Deras främsta råd är att undvika björnmötet från första början, vilket du enklast gör genom att prata högt eller sjunga när du rör dig i björnmarker.

Den som ändå möter en björn uppmanas att långsamt backa undan. Lättare sagt än gjort är nästa råd, nämligen att behålla lugnet.

”Stanna upp och ge dig till känna genom att tala lugnt. Gå försiktigt ifrån platsen, ta samma väg som du kom – men spring inte!” slår de fast.

VIDEO: Här möter Björklingebon Andreas björn

Om björnen gör utfall

Om björnen börjar röra sig mot dig när du backar undan gäller samma råd.

”En provocerad björn kan göra ett utfall mot dig, vilket ofta är ett skenanfall. Du bör tydligt markera för björnen att du har fredliga avsikter. Tala lugnt ut i luften, slå inte mot björnen och signalera inte några andra hotfulla åtbörder.”

Spela död

Om björnens utfall inte är ett skenanfall bör du försöka att distrahera den genom att exempelvis slänga något framför den, som bärhinken eller ett fiskespö. Om inte det hjälper, konstaterar Viltskadecenter, då återstår endast att spela död.

”Lägg dig i fosterställning eller på magen och knäpp händerna över nacken för att skydda huvudet. Genom att göra dig så liten som möjligt och vara helt passiv minimerar du hotbilden för björnen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.