Så mycket kommer pendlarkortet att kosta

Uppdaterad
Publicerad

Nu har priset för det nya Mälardalskortet klubbats av landstingsstyrelsen. En biljett som täcker hela Mälardalen kommer att kosta 3.200 kronor, resor mellan Uppsala och Stockholm kommer att kosta 2.200 kronor.

För de Uppsalabor som pendlar mellan Uppsala och Stockholm kommer det nya kortet att innebära möjlighet till fler avgångar. Med månadskortet Movingo kommer resenärer ha möjlighet att kombinera UL och SL:s lokaltrafik med den regionala tågtrafiken som SJ kör på sträckan.

– Beslutet betyder mycket för pendlarna, de får bättre flexibilitet och får fler avgångar att välja på, säger landstingsrådet Bertil Kinnunen (S).

Lägre månadskostnad

Det nya månadskortet ”Movingo” innebär att de som i dag reser med SJ och har ett SL-tillägg kommer att få ett billigare månadskort. I dag kostar ett månadskort hos SJ med SL-tillägg 2.644 kronor, från och med nästa höst kommer motsvarande månadskort att kosta 2.200 kronor.

Resenärer som åker kollektivt över hela Mälardalen kommer från hösten 2017 ha möjligheten att köpa ett månadskort som täcker resor i hela området för 3.200 kronor. Ett månadskort för samma område kostar idag 4.250 kronor. Men precis som tidigare kommer det att tillkomma ett tillägg för resor till och från Arlanda.

De befintliga 30-dagarsbiljetterna för UL/SL kommer att vara oförändrade.

Miljön

Enligt landstingsrådet Bertil Kinnunen (S) blir det även en vinst för miljön om fler väljer att åka kollektivt istället för att ta bilen till jobbet.

– Just nu är det många som pendlar med bil. Vi vill skapa möjligheter för fler att åka med kollektivtrafiken och på så vis spara på miljön säger Bertil Kinnunen (S).

LÄS MER: Så funkar nya pendlarkortet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.