”Vi kanske har vår framtida professor bland våra studenter och då är det viktigt att vi lyckas inspirera, både kvinnor och män” konstaterar Elisabeth Schellekens Dammann. Foto: SVT

Så reagerade universitetet på filosofkuppen

Uppdaterad
Publicerad

Aktionen har gett nytt bränsle till en diskussion som redan pågick på institutionen och i väntan på en permanent lösning får de kvinnliga filosoferna hänga kvar. – Vi är inte stolta över att vi inte haft en enda kvinna på den här väggen, konstaterar professor Elisabeth Schellekens Dammann.

Det var i måndags som upptäckten gjordes. De 20 porträtten av tidigare professorer vid filosofiska institutionen vi Uppsala universitet, samtliga män, som hänger i ett av klassrummen hade täckts över av bilder på kvinnliga internationellt erkända filosofer, som Hanna Arendt och Simone de Beauvoir. Filosofkuppen har lett till att diskussionen om fotoväggen fått nytt liv, för det här är nämligen inte första gången den ifrågasätts.

– Absolut inte. Sedan jag började jobba här i början av 2014 har den här frågan legat på bordet och varit ett ganska hett diskussionsämne, berättar Elisabeth Schellekens Dammann som är professor i estetik.

Läs mer: Studenterna: Mycket har förbättrats på jämställdhetsfronten, men finns mer kvar att göra

Åsikterna går isär

Elisabeth Schellekens Damman säger att de på institutionen därför är väl medvetna om problematiken, och att olika förlag på lösningar lagts fram.

– Samtidigt så tycker vissa studenter tycker att det är roligt att ha porträtt på gamla professorer på väggen, det ger en känsla för kontext och historiken.

För lärare och professorer menar hon att det handlar om att visa respekt för sina föregångare och kollegor.

– Men vi är inte stolta över att vi inte haft en enda kvinna på den här väggen.

Hoppas på lösning

De kvinnliga filosoferna har nu hängt uppe i snart en vecka, och det ser ut som att de kommer få vara kvar ett tag till.

– Ja, jag tror att det kommer att se ut så här ett tag. Sen så tror jag att vi på institutionsstyrelsen och alla på institutionen kommer att ta en ny diskussion. Med hjälp av det här kraftslaget och den här energin som blåsts in i debatten så hoppas jag att vi ska finna en lösning som passar alla.

Bakom aktionen står den anonyma gruppen ”En Kvinna Skojar Ni” Foto: SVT

Bättre professorsfördelning nu

På väggen har det bara hängt män, men det betyder inte att det inte funnits eller finns några kvinnliga professorer på institutionen. Den första kvinnliga professorn i filosofi tillsattes redan 1991 och idag är Elisabeth Schellekens Dammann en av tre kvinnor som innehar en professur vid filosofiska institutionen.

– Av sju professorer så är tre kvinnor, det tycker jag är en mycket bra fördelning.

”Särskilt viktigt att inspirera unga kvinnor”

Jämställdhetsfrågan är självklart långt större än fotoväggen, men den kan vara ett led i arbetet att inspirera de studenter som pluggar på Uppsala universitet.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi fortsätter inspirera unga män och kvinnor, kanske speciellt unga kvinnor. Det kan ju vara så att vi har framtidens professor i våra undervisningssalar just nu, det hoppas vi på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.