Så ska Uppsala bli bästa cykelstaden

Uppdaterad
Publicerad

Medborgarna har sagt sitt. Åtgärder för att förvandla Uppsala till Sveriges bästa cykelstad presenteras.

Efter lunchtid på onsdagen presenterade Uppsala kommun en 57 punkter lång åtgärdslista som ska fungera som ett verktyg i arbetet att göra Uppsala till Sveriges bästa cykelstad till år 2018.

De senaste åren har kommunen haft dialog med invånare, bland annat genom webbenkäter, där medborgarna fått komma med förslag om förbättringar.

– Det bästa med den här listan är att vi har tagit Uppsalaborna till hjälp, säger Maria Gardfjell (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

Driftövervakning

Inom två veckor kommer vintersandupptagning att starta. Inom tre till sex månader kommer driftövervakning av cykelpumpar att ske samt åtgärder vid exempelvis glaskross och gropar på cykelvägar.

– Det är många viktiga punkter. En sak jag tycker är kul är att vi ska få nya cykelvårdstationer, nya cykelpumpar men också förbättra cykelnätet med fler cykelparkeringar, säger ordföranden.

Vad är cykelvårdstationer?

– Det innebär att man där kan underhålla sin cykel och tvätta av den, säger Maria Gardfjell (MP).

1000 enkätsvar

Inom kort kommer en cykelvårdstation att monteras i Stadsparken.

Uppsala kommun uppger på sin hemsida att man samlat in närmare 1000 enkätsvar från cyklister, samt att diskussioner förts med näringslivet och andra aktörer. Frågorna i enkäten var indelade i områdena trygghet och säkerhet, framkomlighet och tillgänglighet, bekvämlighet och förbättrad cykelkultur.

– Åtgärderna kommer att utföras under en tvåårsperiod men redan i år kommer cyklisterna märka av skillnader. Vi tar också första spadtaget för en snabbcykelväg till Gamla Uppsala. Vi jobbar också med att cyklisterna ska få bättre sikt på cykelvägarna, säger Maria Gardfjell (MP).

Kommunen har i årets budget avsatt 62 miljoner kronor för cykelfrågor.

Under onsdagen beslutade nämnden om den så kallade 57-listan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.