Sabotage i naturreservat – polisanmält

Uppdaterad
Publicerad

En spärrdamm i Båtsfors naturreservat har troligen blivit utsatt för sabotage. Någon eller några har lyft bort stenar och vattnet i Hyttöfjärdens syddamm flödar ut. Händelsen är polisanmäld.

Fördämningen i Hyttöfjärden ingår i Båtsfors naturreservat i Dalälven och är skyddat enligt lag. Här får man inte göra några förändringar i landskapet.

– Vi tror att det är folk som har flyttat stenar härifrån, säger Sandra Hänninen, planeringsledare på Stora Enso skog AB.

Böter att vänta

Händelsen är polisanmäld och länsstyrelsen har gjort en åtalsanmälan för brott mot föreskrifterna i naturreservat. Böter är att vänta för förövaren, men vem som kan ha utfört handlingen vet man inte.

Varför någon vill släppa vattnet fritt är oklart och förblir spekulationer, men vattendjupet nerströms är grunt enligt Sandra Hänninen och det gör det svårt att ta sig fram med båt.

– Man höjer vattennivån nerströms och det gör att det blir lättare att ta sig fram med båtar. Det blir mindre stenblock som kan skrapa i båtarna om man till exempel vill fiska, säger Sandra Hänninen.

Bedömningen: mänsklig hand

Hon vill inte utesluta att det skett på naturlig väg, vid till exempel islossningen, men hennes bedömning är att det skett med mänsklig hand. Vattnet i den övre dammen har uppskattningsvis sjunkit med omkring 50 cm.

– Vi vet inte konsekvenserna av det, men det kan påverka vattenlivet både nedströms och uppströms, säger Sandra Hänninen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.