Det finns flera svårigheter kring fall likt den misstänkta våldtäkten i helgen menar professorn. Foto: TT

Jerzy Sarnecki: ”Hundratals vittnen kan ha fel”

Uppdaterad
Publicerad

Sociala medier ökar risken för fejkade händelser, då åskådare kan ha svårt att bedöma äktheten i det som de ser när själva inte direkt närvarar. Det menar kriminologen Jerzy Sarnecki.

– Reglerna och principerna är annorlunda i den digitala världen än i den verkliga, säger han till SVT Nyheter Uppsala.

Vittnen kan ha fel. Oavsett hur många de är. Det menar Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet. 

– Generellt kan man säga att möjligheterna att vilseleda människor blir större, så fort det sker på en arena som inte egentligen är den verkliga, säger han.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Enligt Sarnecki håller rättssystemet på att genomgå en förändring på grund av sociala medier och internet.

– Om man ser något i sociala medier eller på internet är det svårt att bedöma om det man ser är äkta.

Det var i helgen som tre män anhölls misstänkta för en våldtäkt som ska ha sänts ut live via Facebook. Samtliga häktades senare under tisdagen, fortfarande misstänkta för brottet. Två på sannolika skäl misstänkta för våldtäkt, den tredje på sannolika skäl misstänkt för underlåtelse till att anmäla våldtäkt.

Fördelar och nackdelar

Att den misstänkta våldtäkten ska ha sänts via Facebook kan underlätta för åklagaren i utredningen. Men det kan också skapa svårigheter, förklarar Jerzy Sarnecki.

– Om ett brott har begåtts, och det finns dokumenterat genom digital teknik är det klart att det förenklar för åklagare.

Till exempel?

– Ta krigsbrott. Där finns det flera exempel där åklagare har kunna väcka åtal och döma personer mycket tack vare det som funnits dokumenterat i sociala medier. Men å andra sidan är det också upp till åklagaren att faktiskt bevisa att materialet som finns visar det som åklagaren faktiskt påstår.

Bevisbördan

Hur menar du?

– Bevisbördan ligger ju alltid hos åklagaren. Och enbart för att flera personer hävdar att de sett något betyder det nödvändigtvis inte att det faktiskt har skett.

Utveckla?

– Ja, saker och ting kan ju förställas och vara fejk, även om det framstår som sant. En bild kan visa något, som till exempel ett vapen; men är det en attrapp eller är den äkta? Det måste en åklagaren reda ut.

Åklagaren i ärendet kring den misstänkta våldtäkten har i nuläget fortfarande inga videosekvenser som visar de direkta övergreppet. Och enligt åklagaren är just den eventuella sekvensen en central del i utredningen, även om den nödvändigtvis inte är helt bärande – i dagsläget.

”Andra regler och principer”

Kriminologen och forskaren Jerzy Sarnecki understryker att han inte har någon insyn i just ärendet som rör helgens misstänkta våldtäkt. Däremot ser han just flera svårigheter med just utredningar som denna.

– Vi lever i en helt ny värld nu, där rättssystemet måste förstå att reglerna och principerna som finns i den riktiga världen inte är desamma som i den virtuella och sociala-medier-världen. Lagarna och reglerna är halkat efter efter när det kommer till sådant här, men främst också kunskapen.

Hundratals personer ska under helgen ha blivit vittnen till händelsen som sändes ut på Facebook. Åklagaren i ärendet har också bekräftat att ett antal personer är hörda i frågan, och att ett stort material redan är insamlat. Men vad vittnena ska ha blivit vittnen till, och vad som egentligen ska ha filmats eller inte är ännu inte helt klarlagt.

Svårt att bedöma äkthet

Enligt Jerzy Sarnecki är det mycket lättare för vittnen som ser ett eventuellt brott i ”i det verkliga” livet att faktiskt bedöma om det man ser är det som händer.

– Vittnen kan uppleva att de ser något, men i själva verket så händer det som de ser inte på det sättet som de tror att de ser. Principen är dock densamma alla typer av vittnen, att åklagaren måste sålla i informationen och själv analysera vittnenas information. Men just det faktum att den digitala världen har gjort intåg i vår vardag skapar fantastiska möjligheter att skapa fejkade upplevelser.

Flera vittnen har till SVT Nyheter Uppsala utförligt berättat att de sett en man våldta en kvinna på en säng. Kvinnan ska bland annat ha haft byxorna neddragna och legat helt livlös. Enligt professorn kan dock vittnen i fall som detta ha fel. Oavsett hur många de är.

– Ja, generellt kan man absolut säga så. Det är inte så att jag ifrågasätter vad de säger att de har sett. Men frågan är snarare; vad har de egentligen sett? Vad är fejk och vad är reality alltså?

Hur ska man då tackla just sådana här frågor framöver?

– Det kommer bli allt mer sådant här. Och såklart, som tidigare nämnt, fördelarna finns där med tekniken, men kunskapen måste bli bättre – och kommer troligtvis bli det framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet