När schackspelare nu intar UKK är det Carl Fredrik Johansson som styr pjäserna. Foto: Privat/Magnus Östh, Creative commons

Schackyra när SM kommer till Uppsala

Publicerad

Det kryllar just nu av bönder, hästar och drottningar på Uppsala konsert och kongress (UKK). Men det är inget medeltidslajv som pågår, utan Schack-SM.

Det smygstartade redan i går kväll, men i dag drar Schack-SM i Uppsala i gång på riktigt.

– Dagen bjuder bland dels på landets bästa 10-åringar som gör upp i Schack4an, dels så spelar eliten sina första partier i Sverigemästarklassen, berättar Carl Fredrik Johansson som är överledare för SM-tävlingarna.

Sckackfeber

Nu följer tävlingar varje dag under en och en halv veckas tid. Rejäl schackfeber kommer alltså att råda på UKK.

– Jag tycker att alla borde komma hit och titta. Det är en enorm energi när juniorerna spelar, det räcker med att se dem för att alla ens fördomar om schackspelare ska försvinna, skrattar Carl Fredrik Johanssons om till vardags är ordförande för arrangörsklubben Uppsala Skolschacksällskap.

Men schack, är det verkligen en publiksport?

– Ja det beror på hur man menar. Om man gör det på rätt sätt tycker jag absolut det. När den norske världsmästaren Magnus Carlsen spelade final hade den norska direktsändningen en miljon tittare.

Hemmahopp

Bland deltagarna hittar du allt från elit till nybörjare, juniorer till veteraner.

– Bland hemmahoppen har vi 74-årige Börje Jansson. En riktigt duktig spelare som har hållit på hela sitt liv. Han är faktiskt den ende svensk som vunnit junior-SM, vanliga SM, veteran-SM och allsvenska serien.

Finns det några yngre förmågor från Uppsala?

– Ja, vi är den absolut största klubben på SM och vi har många duktiga spelare. Den som är högst rankad är Joakim Nilsson som tävlar om segern i junior-SM

Olika grenar

Utöver de klassiska schackpartierna kommer deltagare att göra upp i mer oortodoxa grenar som blixtschack, problemlösningsschack och chock.

– Jag tycker att chock är en av de roligaste grenarna. Där spelar man i lag om två och möter varsin motståndare. När den ena spelaren slår ut exempelvis en bonde från sin motståndare, då får lagkamraten den pjäsen till sitt bräde.

Festival för schackälskare

På kvällarna kommer det att ordnas filmvisning, självklart av schackfilmer, och dagtid finns ett stort utbud av schackböcker till försäljning. En fotbollsturnering för de inresta spelarna ordnas också.

– Man kan se det som en festival för oss schackälskare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.