Enligt tidningen Expressen har SD-toppen Pavel Gamov fler gånger mejlat tips till hatsajter.

SD-toppen tipsade hatsajter

Uppdaterad
Publicerad

Pavel Gamov, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och distriktsordförande för SD Uppland, har försett hatsajter med material och hetsat till publicering. Det avslöjar tidningen Expressen.

– Jag har inte fått gehör hos andra medier, säger Gamov till SVT Nyheter Uppsala.

Enligt Expressens granskning mejlade Pavel Gamov redan 2011 bilder till sajten Politiskt inkorrekt på en man som han ansåg tillhörde ”den vänsterextrema täckorganisationen Uppsalabor mot rasism”. Mannen ska enligt Gamov ha legat bakom en misshandel. Efter att Politiskt inkorrekt hängt ut mannen skickade Pavel Gamov hälsningen ”Jag kan inte tacka er nog!” till sajten.

Vid ett annat tillfälle, också under 2011, skickade Gamov en lista till samma sajt. På listan fanns namn, adresser och flera bilder på politiska motståndare från till exempel Västerpartiet och Miljöpartiet.

Ville hänga ut efter hot

Strax innan valet 2014 var det så dags igen. Pavel Gamov hörde då av sig till Avpixlat, en sajt med främlingsfientlig inriktning. Syftet var att hänga ut personer som mordhotat honom. I ett långt mejl beskriver Gamov en incident vid ett torgmöte med ungdomsförbundet SDU i Uppsala: ”Två invandrarkillar med arabiskt utseende gjorde grimaser och verkade hotfulla”.

Han bifogade länkar till bilder och filmer på de två med uppmaningen ”kan ni slänga ut videon ovan på Youtube och hänga ut svinet som mordhotade mig?”. Mannen dömdes senare i tingsrätten för olaga hot.

Expressen har sökt upp Pavel Gamov i riksdagen för att ställa frågor kring hans tips till hatsajterna. Gamovs enda svar var då ”Du får återkomma så ska jag svara på dina frågor”. Trots att tidningen försökt flera gånger efter det har Pavel Gamov inte svarat på frågorna.

”I affekt”

I en intervju med SVT Nyheter Uppsala förklarar dock Gamov att mejlandet skedde i affekt.

– Det har funnits en frustration över att etablerade medier inte rapporterat om vissa samhällsfenomen, till exempel när det handlat om invandrarrelaterad brottslighet och attacker på oss som parti och mordhotet mot mig själv. En frustration som jag tror många ute i samhället delar med mig.

Men hotet mot dig har väl ändå medierna rapporterat om?

– Tills viss del ja, men jag upplever ändå att det funnits brister tidigare.

Om det handlar om frustration från din sida, varför hörde du av dig till just den här typen av sajter?

– Jag tyckte inte att jag fått gehör hos andra medier som jag upplever har haft en viss vinkel från början. Men i dag fyller inte den här typen av sajter samma funktion.

Vad tror du om ditt rykte efter att det kommit fram att du varit i kontakt med de här hatsajterna?

– Den saken får andra bedöma, men jag kan konstatera att det är fler i vår riksdagsgrupp som varit i kontakt med dem.

”Det här har skett”

Om du gjorde det här i affekt och frustration, ångrar du dig i dag?

– Jag kan bara konstatera att det här har skett – men jag har ingen kontakt med de här sidorna i dag, jag har inget behov av det.

Vad tror du dina väljare i Uppsala tänker om det här?

– De är välkomna att höra av sig till mig om det, så får vi diskutera det.

Det är inte första gången Pavel Gamov hamnat i blåsväder. I februari förra året bjöd han in en högerextrem skribent som talare på ett SD-möte. I samband med detta krävde en partikollega i Enköping hans avgång efter att han ska ha rensat i partiet genom att avskeda partimedlemmar och hållit hemliga möten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.