Rickard Malmström (MP) välkomnar möjligheten att fotbollslaget Dalkurd flyttar till Uppsala. Foto: SVT/Bildbyrån

Sirius om Dalkurd: Inviten är obegriplig

Uppdaterad
Publicerad

Sirius ordförande Ove Sjöblom rasar mot Rickard Malmströms (MP) förberedelser inför fotbollslaget Dalkurds potentiella flytt till Uppsala. – Inviten är fullständigt obegriplig, säger Siriusordföranden.

Superettanlaget Dalkurd kan tvingas flytta sin elitverksamhet från Borlänge, och då kan Uppsala bli lagets nya hemstad. Det skulle innebära att Uppsala får två elitlag i fotboll på herrsidan, och på kommunen har man redan börjat förbereda en plan för att kunna ta emot Dalkurd.

– Om ett lag funderar på att flytta hit behöver vi ta reda på hur det går att lösa rent praktiskt. Vi tittar på förutsättningarna för matchspel och träning, och det vi kan se är att det skulle kunna gå att lösa, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden.

– Vi blir inte lyssnade på överhuvudtaget. Den här inviten är fullständigt obegriplig. I grund och botten har Rickard Malmström inte kunskap om vad som krävs för att bedriva elitverksamhet, säger Ove Sjöblom, ordförande i Sirius fotboll.

Läs mer: Dalkurd kan komma att flytta till Uppsala

Vill fylla nya arenan med fotboll

Anledningen till Borlängelaget Dalkurds akuta läge är att hemmaarenan Domnarvsvallens dispens för spel i Superettan går ut nästa år. Förutom Uppsala tittar även Dalkurd på Gävle och Västerås som alternativ för flytten.

Rickard Malmström menar att Uppsala kommun är skyldiga att behandla alla klubbar lika, och att Dalkurd har rätt att få reda på hur förutsättningarna för en flytt till Uppsala ser ut.

– Gillar man elitfotboll så blir det dubbelt så mycket fotboll och det är positivt. Den nya fotbollsanläggningen är klar om två år och den vill vi fylla med så mycket fotboll som möjligt. Om inte annat ökar det legitimiteten för den nya arenan.

Bildextra: Här är nya studenternas

”En blixt från klar himmel”

Men Uppsalalaget Sirius är inte lika välkomnande:

– Vi är bara oerhört förvånade och tagna på sängen. Det kom som en blixt från klar himmel när media gick ut med det här. Särskilt med hänsyn till de diskussioner vi haft med kommunen, om att förbättra vår verksamhet, som vi haft utan gehör, säger Ove Sjöblom.

Man har redan idag tuffa förutsättningar för att kunna bedriva sina dam- och herrverksamheter, menar ordföranden.

– Vi klarar inte av att bedriva verksamheten på den elitnivå vi gör idag om inte förutsättningarna med våra träningsanläggningar förbättras. Och att då i det läget föra en dialog med Dalkurd, som Rickard Malmström verkar ha gjort under en tid, det är oförståeligt.

Gräset på Lötens IP för känsligt

Det är den ömtåliga gräsytan på fotbollsanläggningen Lötens IP som ställer till det för klubben. Enligt Ove Sjöblom har man periodvis tvingats stänga planen eftersom den inte klarar belastningen från Siriuslagen. Hur den ska klara av belastningen från ytterligare ett elitlag ställer han sig frågande till.

– Jag får inte den ekvationen att gå ihop.

Han köper inte heller argumentet att ombyggda Studenternas öppnar upp för ytterligare ett fotbollslag.

– När det står klart om fyra år så kanske förutsättningarna ser annorlunda ut, men idag går det inte.

Träffades i fredags

Ove Sjöblom vill betona att det inte handlar om en ovilja att få hit andra lag, men konstaterar att förutsättningen är fler bra träningsytor. Att Dalkurds integrationssatsningar skulle vara ett argument för att bjuda in laget till Uppsala ser han som ett slag i magen då Sirius själva satsar på och bedriver med integrationssatsningar.

I fredags hölls samtal mellan Sirius och Rickard Malmström. Medan Ove Sjöblom upplever att man inte blir lyssnade på överhuvudtaget, säger Rickard Malmström så här om mötet:

– Jag har pratat med Sirius och jag tyckte det var ett konstruktivt samtal där vi kom framåt. Vi löste inte upp alla knutar men min uppfattning var ändå att vi kom framåt i förståelsen om vad som händer. Men om det ökade nöjdhetsgraden är mer tveksamt.

Vid ett extrainsatt årsmöte den 6 september ska Dalkurd fatta beslut om och i så fall vart laget ska flytta.

Fler publikplatser på Studenternas

Fotbollsarenan Studenternas planeras byggas om i två etapper.

Den första beräknas vara klar 2019, och den andra 2020.

Det ska resultera i både fler sitt- och ståplatser för publiken.

Sammanlagt 8 000 platser ska vid behov kunna omvandlas till 10 000 platser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.