Det är förbjudet att fotografera eller filma skyddsobjekt. (arkivbild)

Ska ha fotat militärt skyddsobjekt – släpps på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

Den man som greps under söndagen, misstänkt för att ha fotat eller filmat ett militärt skyddsobjekt utanför Bålsta begärdes under onsdagen häktad. Men tingsrätten kom fram till att bevisningen inte höll och mannen släpps nu på fri fot.

Mannen har suttit anhållen sen i söndags och senast onsdag klockan 12 var åklagare tvungen att begära mannen häktad, vilket också skedde.

Brottsrubriceringen lyder brott mot skyddslagen, och mannen begärdes häktad på sannolika skäl. Enligt kammaråklagare Johan Strömbäck borde mannen häktas eftersom det annars finns risk att han avviker eller på annat sätt undandrar sig lagföring eller straff.

Uppsala tingsrätt höll dock inte med och mannen släpps därför på fri fot, men misstankarna kvarstår dock.

– Tingsrätten menar att det inte finns sannolika skäl att han ska ha begått brottet, bevisningen räckte inte. Men misstankarna kvarstår och nu fortsätter förundersökningen, säger försvarsadvokat Bengt-Göran Hugoson.

Tidigare ostraffad

Polis och åklagare har inte velat gå in på vad mannen misstänks ha fotograferat eller filmat, men utanför Bålsta finns en av Sveriges två stridsledningscentraler, som går under namnet Grizzly.

– Min klients uppfattning är att han inte begått något brott med avsikt. Min uppfattning är att även om han skulle ha gjort det så är det ett brott som ligger på bötesnivå, och det ska man inte sitta häktad för, säger Bengt-Göran Hugoson.

Hur förklarar han att han befann sig på den här platsen med en kamera?

– Han har förklarat i förhör att han var ute och fotograferade annat, vilket inte är något brott.

Vad sa han efter tingsrättens besked?

– Han blev glad såklart, han är tidigare ostraffad så det har varit omvälvande att sitta isolerad från omvärlden under flera dygn.

Åklagare: Brottet kan ge fängelse

Kammaråklagare Johan Strömbäck ville se mannen häktad och säger att det mycket väl skulle kunna röra sig om fängelse i straffskalan.

– Men det är en väldigt intressant fråga och det är precis det som tingsrätten nu kommer att få ta ställning till. Det finns väldigt lite rättspraxis rörande den här typen av brott, säger Johan strömbäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.