Foto: TT

Skydda djuren under påskfirandet

Uppdaterad
Publicerad

Äntligen påsk! Men se upp med farorna för dina fyrfotade familjemedlemmar — till exempel blommor, godis och påskris.

Påskliljan kan leda till svår förgiftning hos husdjuren, i värsta fall döden. Särskilt katter är i riskzonen, eftersom de tuggar i sig växter för att kunna kräkas upp hårbollar.

– Hundvalpar äter ju allting så de bör också passas, säger Per Josefsson, veterinär vid Sveland djurförsäkringar.

Även liljekonvaljer och snödroppar är giftiga. Det mesta av giftet finns i löken men också i blad, pollen och pastiller.

Kräkningar, dreglande och diarré är tecken på förgiftning. Giftet kan också leda till njursvikt.

– Får djuret inte behålla vätska måste man iväg till veterinär. Vätskebalansen är nummer ett, understryker Per Josefsson.

Choklad kan förgifta

Man ska också vara försiktig med choklad, som hundar gärna sätter i sig. Choklad innehåller ämnet teabromin som kan förgifta en hund.

– Det är lätt hänt att hunden får tag i något som ligger på bordet. Det är gjort på ett ögonblick, konstaterar Per Josefsson.

Påskriset, fullt av färgglada fjädrar, lockar både katter och hundar till lek. Men om de sväljer bitar av garn eller ståltråd kan det leda till allvarliga tarmskador som hotar djurets liv.

Fakta: Tecken på förgiftning

Kräkningar

Trötthet

Salivering (dreglande)

Skakningar

Diarré

Tecken på njursvikt:

Ökad törst

Minskad/utebliven urinering

Uttorkning

(Källa: Sveland djurförsäkringar)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.