På tisdagskvällen brann två containrar i Gottsunda. Foto: Utryckning Uppsala

Socialjouren i Uppsala höjer beredskapen

Uppdaterad
Publicerad

Socialjouren höjer beredskapen och samarbetet mellan polisen och Uppsala kommun blir tätare. Detta efter oroligheterna i Gottsunda och Valsätra.

Ett närmare samarbete mellan polisen och Uppsala kommun ska inledas med anledning av de senaste dagarnas oroligheter i sydvästra Uppsala.

Polisen, socialförvaltningen och kommunens säkerhetschef tog under onsdagen fram fyra konkreta åtgärder som ska vidtas i hopp om att stävja oroligheterna.

Bränder i Uppsala

– Nu måste vi samarbeta för att lugna den akuta situationen. Dessutom behöver vi se över vårt förebyggande arbete i t.ex. Gottsunda för att undvika liknande händelser i framtiden, säger kommunalrådet Ilona Szatmari Waldau (V) i ett pressmeddelande.

Socialjouren mobiliserar

– Vi försöker jobba just nu på hur vår höjda beredskap ska utformas så vi kan inte säga exakt hur den ska se ut, men vi kommer att forma den efter behoven som har uppstått och finns nu. Det sker en mobilisering överallt och det är vi väldigt glada över, säger Ylva Schröder, enhetschef på den länsomfattande socialjouren.

Tycker du att ni har en bra bild av vad det är som sker och vilka ni bör ha kontakt med?

– Ja det tycker jag nog, i den mån man kan ha en bra bild av det hela för närvarande. Vi finns ju här och är oerhört måna om att det ska bli bra för alla i det här sammanhanget, både för medborgare och boende i området, och även för dem som är med och ställer till det.

Polisen ökar sin närvaro

Även polisen kommer att förstärka sin närvaro i Gottsundaområdet, skriver UNT. Vid ett möte på onsdagen beslutade polisledningen att en särskild ledningsresurs ska avsättas för att jobba mot problemen i området.

– Vi kommer att ha en hög närvaro i området, säger Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef i Uppsala och Knivsta till tidningen.

Samtidigt konstaterar han att händelserna i Gottsunda och Valsätra betraktas som en ”särskild händelse” och att flera aktörer måste ta ansvar för att se till att situationen förbättras.

De fyra åtgärderna

  • Socialjouren höjer beredskapen och ökar bemanningen
  • Kommunen och polisen kommer att ha regelbunden kontakt för avstämning om läget i Gottsunda
  • Kommunen kallar till möte i Gottsundakyrkan på torsdag för att aktivera nattvandrare
  • Kommunen ska göra en kartläggning av nuläget, i syfte att få fram en gemensam bild som man kan basera nya beslut och åtgärder på

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder i Uppsala

Mer i ämnet