Spaden i jorden för ny akutmottagning

Uppdaterad
Publicerad

I dag togs det första spadtaget till en ny akutmottagning vid lasarettet i Enköping. Efter flera år av trångboddhet är förhoppningen att ombyggnationen ska leda till både ökad patientsäkerhet och bättre arbetsmiljö.

I dag togs alltså det symboliska spadtaget för starten av ombyggnationen och tillbyggnaden av akutmottagningen vid lasarettet. Något som varit efterlängtat.

– Det bara helt underbart, så efterlängtat säger akutmottagningens avdelningschef Monica Avås.

Större och ny avdelning

Drygt 800 kvadratmeter är det som ska byggas till, där drygt hälften ska användas av akutmottagningen och den andra halvan ska användas till teknikutrymmen samt en endoskopi-avdelning.

– Det är inte bara jag som har sett fram emot den här dagen, utan hela lasarettet, säger sjukhuschefen Thomas Eriksson.

Vad kommer det här att innebära för lasarettet?

– Vi får en modern akutmottagning som är dimensionerad för de antal besök vi har, säger han.

Lång rad av problem

I snitt handlar det om drygt 19 000 patienter varje år. Och efter flera år av upprepad kritik mot såväl arbetsmiljön som patientsäkerheten, där enkelrum har varit få förunnat, kommer ombyggnationen för prislappen minst 40 miljoner kronor, som en räddare i nöden. För listan på problem under de senaste åren kan göras lång.

– Sekretess, integritet för patienterna, värme och ventilationsproblem, svårt att få ett bra flöde med patienterna då det saknats undersökningsrum, så det är många saker som vi haft problem med, men många av de här problemen kommer att lösas nu, säger avdelningschefen på akuten Monica Avås.

Nattakuten får fortsätta

Under 2010 hade nattakuten på Enköpings lasarett stängt i drygt ett halvår. Många protesterade mot den neddragningen. Bland annat hjärtpatienter som var i behov av snabb hjälp dygnet runt. De tvingades då till långa ambulansresor till Akademiska sjukhuset i stället.

Men efter protesterna öppnade nattkuten igen i september 2010.

– Jag tror att vi behöver en akutmottagning som är stor och som kan ta emot fler än de 19 000 som redan vårdas här varje år och då behöver den vara öppen både dag och natt, säger Lina Nordquist (FP), landstingsråd och ordförande i Produktionsstyrelsen.

Så den kommer vara öppen nattetid även i framtiden?

– Jag tror att det är viktigt att vi har akutmottagning både dag och natt, säger landstingsrådet Lina Nordquist (FP)

I slutet av 2015 ska ombyggnationen vara klar.

Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln stod det att akuten inte är öppen på nätterna nu. Det stämmer alltså inte. Den har nattöppet nu, under ombyggnaden och efter ombyggnaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.