Stadsteatern spelar Bergman i Bogotá

Uppdaterad
Publicerad

Först som film på tidigt 80-tal. Sedan på Uppsala stadsteater under tidigt 2010-tal. Nu ska Fanny och Alexander spelas på svenska i Colombia.

För tre år sedan hyllades Uppsala stadsteaters uppsättning av Ingmar Bergmans Fanny och Alexander. Nu ska i stort sett samma ensamble spela pjäsen igen. Men inte i Uppsala, utan i Colombia.

– Det är en av världens största teaterfestivaler, som vartannat år samlar miljontals besökare, berättar regissören Linus Tunström.

Gammal ensamble återväckt

Från fredag till måndag ska Uppsala Stadsteater spela på Festival Iberoamericano de teatro de Bogotá, i just Bogotá. Då dammar de av uppsättningen från 2012-2013.

– Det känns nästan lite meta. Den här ensamblen är som familjen Ekdahl, med en sån varm stämning, kärlek och generositet, säger Elisabeth Wernesjö, som spelar tre roller i föreställningen – Maj, ett av barnspökena och biskop Vergerus syster.

Bergman är universell

Vergerus själv, Claes Ljungmark ser fram emot att spela Fanny och Alexander just i Bogotá.

– Vi spelar på 2600 meters höjd, så vi får hoppas vi klarar av syreutmaningen. Men det verkar vara en fantastisk huvudstad, full av kultur. Och Bergman, det namnet känner hela världen igen.

Och föreställningen har uppmärksammats på förhand. I fredags skrev Colombias största dagstidning El Tiempo om festivalen och nämnde då Fanny och Alexander som en av de rekommenderade pjäserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.