I Uppsala finns beslut på att ta fram beslutsunderlag för tre olika reservat: Örnsätra, Kronparken och Hammarskog. Foto: SVT

Stor ökning av naturreservat i Uppland

Uppdaterad
Publicerad

Följ med till Lindsjön bland bombmurklor och aspfjädermossa. Länsstyrelsen kommer mer än fördubbla takten av införandet av nya naturreservat.

Beslut från flera regeringar gör att Länsstyrelsen fått utökade resurser att bilda naturreservat. SVT har besökt Lindsjön, ett av de områden som snart kommer att skyddas för framtiden.

Skyddsvärda arter i Lindsjön

Området kring Lindsjön präglas delvis av gamla aspar som blir värd åt sällsynta arter som till exempel stor aspticka och Upplands landskapsmossa, aspfjädermossa. I trakterna kring Lindsjön finns även den rödlistade bombmurklan, som är beroende av gammal granskog. Det är just bristen på orörd skog som gör att man vill bevara området kring Lindsjön och göra det till naturreservat. 

Naturreservat i Uppland

– Det är många arter som lever på och i gamla och omkullfallna träd. Många svampar och insekter som är inne och gnager och de får inte riktigt plats i det moderna produktionslandskapet där skogar städas och kalhyggs, säger Samuel Johnsson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Stor ökning

Mellan 2011 och 2015 beslutade länsstyrelsen i Uppsala om i snitt fyra nya naturreservat årligen. Under 2016 väntas man fatta beslut om 10 nya naturreservat. Från 2017 och framåt planerar man för ytterligare 14 stycken.

Även några av de Uppländska kommunerna planerar för nya naturreservat. Tierp planerar för två: Källarberget och Björns skärgård, båda ligger vid kusten.

Ökad tillgänglighet

Att ett område klassas som naturreservat innebär i många fall att man gör det lättare att komma ut i områdena, men framför allt är det ett skydd för naturen. I ett naturreservat kan man inte avverka skogen i framtiden.

– Mina barnbarn går med mig i skogen och det hoppas jag att dom kan fortsätta med. Den här skogen får stå kvar, säger Eva Allerstedt, svampkonsulent som ofta vistas i Lindsjöområdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Naturreservat i Uppland

Mer i ämnet