Vintern har återvänt till södra halvan av Sverige. Foto: TT

Stormbyar slår till

Uppdaterad
Publicerad

Snö, kraftig blåst och glashala vägar. Vintern har återvänt till södra halvan av Sverige. Örskär vid Upplandskusten och Fårösund har haft mycket höga vindhastigheter. – Det har varit storm i byarna, säger meteorologen Marie Staerk på SMHI.

En klass 1-varning gäller också vid Upplandskusten. På Örskär, som ligger i Öregrundsområdet, har det blåst 31 sekundmeter i byarna.

Det snöar kraftigt, framför allt i Stockholmsområdet. Vinden ligger på från norr, och lokalt kan det vara mycket halt på vägar.

UPPSALASTORM

– Måste man ge sig ut är det försiktighet som gäller, säger meteorologen Therese Fougman på SMHI.

Arlanda

På storflygplatsen Arlanda är flera avgångar sena på grund av att det tar längre tid att avisa planen.

Flera trafikolyckor har inträffat på hala vägar, men poliser i Sörmland och Stockholm säger att det inte rör sig om onormalt många eller allvarliga fall.

I natt avtar snön och blåsten i Uppland, och när det spricker upp kan det börja frysa på vägbanorna.

Fakta: Olyckor och glashala vägar

Sörmland:Trosa/Vagnhärad: På E4 vid Sillekrog, mellan Vagnhärad och Lästringe, voltade en bil med fyra personer. Två fördes till sjukhus med oklara skador. Var glashalt på platsen, enligt Södermanlands Nyheter.

Stockholm/Gotland: Åtta trafikolyckor i polisområdet, vilket är en normalsiffra enligt polisens presstalesperson. Inne Hammarbytunneln i södra Stockholm krockade fem bilar, men ingen människa skadades fysiskt. Polisen kopplar inte den olyckan till det besvärliga väglaget.

Jämtland: Isön. Seriekrock mellan tre bilar. En av förarna är på sjukhus för vård av oklara skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UPPSALASTORM

Mer i ämnet