Chris-Emelie Denstedt är samordnare på Uppsala tjejjour. Foto: SVT/Privat

Storsatsning mot sexuellt våld

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten storsatsar Uppsala tjejjour på sitt förebyggande arbete för att minska det sexuella våldet. Satsningen består av en skolturné med temat ”Sex med samtycke och våldtäkt” riktat till ungdomar, samt föreläsningar för lärarstudenter om sexuella trakasserier.

Till hösten storsatsar Uppsala tjejjour genom att dra ut på turné. Under turnén ska föreläsningar och seminarier hållas, för att informera kring ämnet sexuellt våld, i syfte att motverka det.

– Vi har velat göra en ordentlig satsning på det är ämnet länge och har äntligen fått både statliga och kommunala bidrag som gör det möjligt, säger Chris-Emelie Denstedt, samordnare på Uppsala tjejjour.

Har funnits länge

Under ett års tid har Uppsala tjejjour med helt ideella krafter varit ute i 21 skolklasser och träffat 417 ungdomar för att under två timmar snacka om sex med samtycke och våldtäkt. Exempel på innehåll under passen är gränsdragningar mellan okej sex och övergrepp, hur man försäkrar sig om att ens sexpartner vill ha sex, myter kring våldtäkt, vad lagen säger, hur man stöttar en vän som blivit utsatt och vilket stöd samhället ger den som är utsatt.

Satsar på universitet

Gratis föreläsningar kommer under hösten ges i samarbete med FemLär, feministiska lärarstudenter – och med andra ord inte enbart inrikta sig till yngre grupper.

– Vi vill med vår kunskap och erfarenhet hjälpa blivande lärare med konkreta verktyg för hur de kan bemöta de som blir utsatta och de som utsätter andra. Tillika hur de kan jobba förebyggande på sina framtida skolor, säger Chris-Emelie Denstedt.

Kunskap och erfarenhet

Hur menar du?

– Det vore fantastiskt om det fanns med som ett grundämne. Fram tills det händer så har vi mycket kunskap och erfarenhet som vi kan dela med oss av.

Varför gör ni det här?

– För att det är ett gigantiskt samhällsproblem. Det är någonting unga tjejer får lära sig att leva med eftersom sexuella trakasserier inte tas på tillräckligt stort allvar. Vi har ingen samtyckeskultur i samhället, och det vill vi försöka ändra på.

Tjejjouren

  • Uppsala Tjejjour är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som jobbar för jämställdhet och ”systerskap”.
  • Föreningen startade 2005 och jourverksamheten arbetar bland annat med förebyggande arbete genom information.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.