Det gick bra för Uppsalakören La Capella på helgens tävling i Norge. Foto: La Capella

Storslam för La Cappella

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalakören La Cappella har haft en riktigt bra helg. De tog nämligen hem förstaplatsen i den sakrala klassen på den internationella körfestivalen Grieg International Choir Festival i Bergen, Norge.

– Sen så kom vi tvåa i deltävlingen nutida musik. Så det har verkligen varit en bra helg, berättar Madeleine Neil från La Cappella.

Körer från flera europeiska länder deltog under helgens festival och La Cappellas största motståndare blev den polska kören från Poznans musikakademi. De vann den nutida klassen och kom tvåa efter La Cappella i den sakrala deltävlingen.

”Sagolik stämning”

– Motståndet har varit tufft, så det känns fantastiskt att vi ens fått vara med. Stämningen har varit sagolik.

Vilken sång är ni själva mest nöjda med?

– Vi är väldigt nöjda med båda våra framträdanden, men extra roligt är det att vi fick så fina kommentarer från juryn för Fear thou not av Uppsalakomposittören Mårten Jansson.

Rutinerad kör

La Cappella är en rutinerad tävlingskör och så sent som i april var de nere i Venedig och tävlade.

– Då vann vi alla klasser vi ställde upp i, skrattar Madeleine Neil.

Hon förklarar att körtävlingarna och festivalerna är en bra möjlighet för kören att både möta och mäta sig med andra körer.

– Sen så är det väldigt värdefullt att få juryns omdömmen, det hjälper oss att utvecklas.

Sjunga så det berör

Under tävlingen i Norge fick de bekräftelse på att de lyckats med sitt främsta mål som är att inte bara sjunga tekniskt korrekt, utan att få publiken att känna musiken.

– De sa att många i publiken blivit berörda och då har vi lyckats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.