Räddningstjänsten hade tre stationer på plats i Långviken. Foto: Privat

Stort antal gräsbränder i länet

Uppdaterad
Publicerad

Det har brunnit på en lång rad platser i länet. Torr mark och blåst får ödesdigra konsekvenser för räddningstjänsten.

Det började strax före 13-tiden när en gräsbrand uppstod strax norr om Månkarbo. Därefter skickade räddningstjänsten personal till en brand strax norr om Enköping. Inom loppet av en timme har bränder också uppstått i Tierp, Enköping och Knivsta. Även strax utanför länet brinner det. Sigtuna och Hallstavik har drabbats och strax söder om Gävle rasar från 13.30 en skogsbrand.

Torrt och blåsigt

– Det har varit olika storlekar på de här bränderna men vi har hittills fått kontroll på de flesta, säger Tove Isander, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

Varför brinner det så mycket just nu?

– Det är torrt i markerna och så blåser det mycket vilket underlättar för bränderna att sprida sig, säger Tove Isander.

Svårsläckt

I Långviken i Tierp rasade den största branden. En bit över 4000 kvadratmeter brann och räddningstjänsten hade tre stationer på plats och försökte omringa branden. Enligt en prognos vid 16.20 så räknade man med minst fyra till fem timmars arbete till.

– Vi är tio bilar på plats. Läget är ansträngt för oss just nu. I vissa delar av länet är vi ute med all personal vi har, säger Per Johansson, lednings operatör vid Storstockholms räddningscentral.

Har ni branden under kontroll?

– Nej, vi har inte riktigt lyckats omringa den än. Sen blåser det ju mycket nu så det är ju svårt att säga var branden tar vägen, säger Per Johansson.

Först vid 19-tiden meddelade Storstockholms räddningscentral att elden var under kontroll och att eftersläckning kommer att pågå minst fram till midnatt.

– Det blir markägaren eller vi som håller koll, säger ledningsoperatören Kurt Jonsson.

Fler larm

Ytterligare markbränder i Tärnsjö har också rapporterats sent under eftermiddagen.

Även i Hallstavik där en brand 800 gånger 300 meter rasade bakom Gottsta skola. Larmet inkom 13.24 och branden var under kontroll några timmar senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.