Ashkan Kasbi äger två bensinstationer, en i Stockholm och en i stadsdelen Valsätra i Uppsala. Han har drabbats av många bensinsmitningar genom åren och vet att det tär på både personal och på ekonomi.
– Det är framför allt ett arbetsmiljöproblem, det är jobbigt för personalen att vara på tå hela tiden och hålla koll. Vi har svårt att behålla personal på grund av det här. Och kostnaden är ungefär 50.000 kronor per år och station, säger Ashkan Kasbi.
Få åker fast
Trots att det ofta finns bevisning i form av övervakningsbilder är det väldigt ovanligt att tjuvtankarna åker fast. För en tid sedan begärde Ashkan Kasbi ut alla polisanmälningar han gjort genom åren – 800 stycken. Bara fem av dem hade lett till en fällande dom.
– Jag har förståelse för att de här brotten inte prioriteras, särskilt i utsatta områden med hög brottslighet i övrigt. Men jag blir ändå beklämd och tycker att det är tråkigt att inte bensinsmitningarna kan prioriteras.
Svårutredda brott
Polisen tycker att smitningarna är svåra brott att utreda: Det är ofta problematiskt att identifiera den misstänkte, och bilarna har ofta falska registreringsskyltar.
– Vi har stor respekt för att många mackägare blir frustrerade över att så få personer grips och åtalas för den här typen av brott, säger Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesperson.
Förskottsbetalning
En del bensinstationer har infört krav på förskottsbetalning för att få bukt med bensinsmitningarna. Ashkan Kasbi har provat det, men utan något bra resultat.
– Vi märker att vi har tappat för mycket på försäljningen i butikerna, många kunder tycker det blir för krångligt och väljer då att åka till en annan bensinstation, utan förskottsbetalning. Så om inte alla stationer inför det är det ingen idé.
Vardagsbrott
Under första halvåret 2016 anmäldes drygt 50.000 mängdbrott, eller vardagsbrott, till polisen i region Mitt (Uppsala, Västmanlands och Gävleboigs län). Exempel på vardagsbrott är stöld, inbrott, misshandel, bedrägeri och skadegörelse.
I knappt 20 procent av vardagsbrotten kan en misstänkt person åtalas och dömas för brottet. Hälften av de anmälda vardagsbrotten under första halvåret 2016 avskrevs av polisen direkt.