Leena Huss från sverigefinska samrådesgruppen menar att de fick kräva möte med kommunen.

Professor: ”Kommunen bryter mot lagen”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigefinska samrådsgruppen i Uppsala fick själva kräva att den planerade nedläggningen av modersmålsenheten togs upp på möte med kommunen. Det menar företrädare för gruppen.

Lagen säger att förvaltningsmyndigheter ska ge nationella minoriteter inflytande i frågor som rör dem och att de också så långt det är möjligt har rätt till samråd. Men så har det inte gått till i Uppsala när modersmålsenheten hotas av nedläggning, enligt Leena Huss professor i finsk-ugriska språk och företrädare för Sverigefinska samrådsgruppen i Uppsala kommun.

–Det strider ju mot minoritets- och minoritetsspråkslagen att vi inte fått möjlighet att samråda om den här frågan utan att själva av en slump fått veta om det och att vi fått kräva att vi ska få diskutera det, säger Leena Huss.

I början av maj hade Sverigefinska samrådsgruppen ett av sina regelbundna samrådesmöten med kommunen.

– Då bad vi om att få ta upp frågan om modersmålsenheten på det samrådet och då fick vi veta om förslaget och fick diskutera det. Jag tycker att det är tråkigt och det är fel för att då blir vi ju nyfikna på om det är annat som händer som vi inte får veta, säger Leena Huss.

”Fallit mellan stolarna”

Men kommunens utbildningsnämnd har en helt annan syn på det hela.

– Det har fallit mellan stolarna att punkten skulle med på den skriftliga kallelsen, då hann de komma före, men det fanns ingen dold agenda. Från min sida har det varit planen hela tiden att det skulle tas upp då, säger Caroline Andersson (S), ordförande i utbildningsnämnden i Uppsala kommun.

Men det skulle ju kunna vara en efterhandskonstruktion?

Här får du lita på mitt ord. Det är så många kallelser och möten varje vecka. Jag bad om ursäkt för att det inte kommit med på den skriftliga kallelsen, den person som skickade ut det missade det helt enkelt, säger Caroline Andersson (S).

Hon tycker att det är märkligt att samrådsgruppen anklagar kommunen för att bryta mot lagen.

– Om vi inte haft samråd skulle vi ha brutit mot lagen, men nu har vi haft det och ska ytterligare ett möte på fredag om det. Men såklart är jag ledsen för att det inte kommit upp med på kallelsen till samrådet i början av maj, säger Caroline Andersson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.