En Koreansk tv-kanal gör en dokumentär om hur eleverna får lära sig om offentlighetsprincipen. Foto: SVT

Sydkoreansk tv spelar in dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen var ett TV-team från Sydkorea på Gränbyskolan för att spela in delar av en dokumentär.

– Det var lite nervöst, men det var roligt, säger Linnea Strickert i klass 9E.

För klass 9E på Gränbyskolan var tisdagens lektion i samhällsorienterande ämnen inte helt som den brukar vara. Ett TV-team från Sydkorea var på plats för att spela in delar av en dokumentär.

– Vi vill spela in en dokumentär om offentlighetsprincipen och att det är ett skolämne som elever läser redan i högstadiet, säger Jeong Won Seok, producent på tv-kanalen SBS.

Förutom elever och lärare på Gränbyskolan kommer TV-teamet att träffa tjänstemän från riksrevisionen och regeringskansliet. De kommer även att intervjua journalister som arbetar med grävande journalistik.

– I eftermiddag ska vi träffa en reporter från Dagens Nyheter och prata om mediernas roll i samhället.

Läs mer: SVT:s reporter blev intervjuobjekt

Gränbyskolan

Dokumentären kommer att sändas på den Sydkoreanska tv-kanalen SBS nästa vår. Kanalen träffar elever i årskurs nio som har demokratifrågor på schemat.

– Dom är här för att göra ett reportage om hur vi arbetar med demokrati i skolan, dom har även sagt att dom vill lära sig av oss. Vi är såklart jättestolta eftersom det är ett av våra absolut viktigaste uppdrag, säger Anders Danell, rektor på Gränbyskolan.

Varför Gränbyskolan?

– Tidigare har andra organisationer i Sydkorea varit i kontakt med oss för olika samarbeten inom bland annat skolutbildningar. Nu behövde de en skola och de hade hört att det fanns bra skolor i Uppsala.

Producent Jeong Won Seok filmar dagens lektion om offentlighetsprincipen. Foto: SVT

Fem miljoner tittare

Det hör inte direkt till vardagen att ett filmteam är med på SO-lektionerna och Linnea Strickert som går i klass 9F på Gränbyskolan tycker att det var lite lugnare i klassrumet än vad det brukar vara en vanlig tisdagförmiddag.

– Det flöt på bra, men det var faktiskt lugnare än vanligt.

Kanalen räknar med att cirka fem miljoner kommer se dokumentären, hur känns det?

– Det är kul, men det är ju i Sydkorea, så det gör inte så mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.