Bidraget från Sverige har också gett Makongeni  Primary School​ rent vatten. Foto: SVT

Tiundaelever samlade ihop 700 000 till Kenyaskola

Publicerad

I tio års tid har eleverna på Tiundaskolan samlat in pengar till för att hjälpa en skola i Kenya. Nu är skolans rektor på besök i Uppsala.

– Projektet betyder mycket för min skola. Nu har barnen har fått ett bra klassrum att studera i, säger Judith Dadia, rektor på Makongeni  Primary School​, om ligger i den lilla staden Homa Bay, nära Victoriafallen i västra Kenya.

Jobbar en gång om året

Projektet kallas Operation Homa Bay och innebär bland annat att Tiundaskolans elever utför ett dagsverke för att samla in pengar till skolan.  Förra läsåret samlade eleverna in hela 103.000 kronor, och totalt har det blivit över 700 000 kronor på tio år.

– Vi jobbar en dag under ett år, och det ger ju väldigt mycket eftersom en hel skola skänker pengar. Det känns jättebra, säger Clara Wiklander, som går i klass 9D på Tiundaskolan.

Påverkar hela samhället

Pengarna har bland annat bekostat klassrum, skolbänkar, lunch, vatten, böcker och skoluniformer. Skolans rektor Judith Dadia anser dessutom att pengarna inte bara har gynnat eleverna på Makongeni, utan att de även har bidragit till att många i Homa Bay har fått det bättre.

– När vi köper mat eller böcker från handlare i vårt samhälle får de jobb och pengar, så därför märks inte fattigdomen så mycket i vår skola, säger hon.

”Vi ska vara tacksamma”

Projektet har även varit givande för eleverna på Tiundaskolan, som säger att de lärt sig mycket om hur det kan se ut på andra platser i världen.

– Jag har lärt mig att vi i Sverige har det väldigt bra, och det ska vi vara tacksamma för, säger niondeklassaren Alex Buijs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.