Foto: SVT

Tjejjouren tar sexsnacket med eleverna

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte alltid så lätt för högstadieelever att prata om sex och samlevnad med sina lärare. Tur då att det går att ta hjälp utifrån. ”Det kan vara skönt att veta att man inte blir bedömd” förklarar Hanna Lundberg från Uppsala tjejjour.

Vad är egentligen samtyckessex, var går gränsen för sexuella trakasserier och vem kan egentligen begå en våldtäkt?

Det är några av frågorna som diskuteras när klass 9B på Katarinaskolan får besök av Uppsala tjejjour.

– Jag tycker att det är väldigt bra att vi gör det här, alla högstadieklasser borde göra det, säger Tildelo Stålhandske när halva passet gått och eleverna får ta en kort rast.

– Det får mig att ta de här frågorna, som till exempel våldtäkt, mer seriöst. Innan hade jag inte tänkt så mycket på det, berättar Yasmin Mehho.

Samtycke viktigast

Eleverna har fått ställa stolarna i en halvcirkel och längst fram vid tavlan står Hanna Lundberg från Uppsala tjejjour. Precis som i alla klassrum strular projektorn men när den väl är igång får eleverna se en animerad film som illustrerar frågan om samtycke, genom att fråga sig om du skulle tvinga någon som sagt nej till te att ändå dricka det.

”Visst kan det kännas surt om en person inte vill ha te fast du redan bryggt det, men inte skulle du då tvinga personen att ändå dricka det?” frågar sig filmen. ”Och du skulle väl definitivt inte hälla te på någon som tuppat av för att den är för full.”

– Det allra viktigaste vi vill förmedla är just rätten till samtycke. Att alla har rätt att bestämma över sin egen kropp och bara göra det man vill när det kommer till sex. Det betyder också att man kan ångra sig, även om man först ville, säger Hanna Lundberg.

Nytt för i år

Klassläraren Bert Nyberg höll sig borta under passet. En del av poängen är nämligen att eleverna ska kunna få diskutera de här frågorna utan sina lärares närvaro.

– Vi har en annan roll och vi ska bedöma eleverna. Därför är det bra att någon kommer utifrån och pratar om det här.

Han berättar att alla skolans nior får besök av tjejjouren under höstterminen.

Gör ni alltid så?

– Nej, det här är nytt för i år.

Uppsala tjejjour

Uppsala Tjejjour är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som jobbar för jämställdhet och systerskap.

De erbjuder samtalsstöd för tjejer och kan även följa med tjejer till polis, ungdomsmottagning eller skola. Föreningen drivs av tjejer/kvinnor i åldern 18-30 år.

Utöver jourverksamheten besöker de exempelvis skolor och festivaler för att prata om relationer, självkänsla, sexualiserat våld, känslor, gränssättning och värderingar.

Källa: Uppsala tjejjour

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.