Tara Klarbo Egan och Maja Hellström gjorde en riktig hjälteinsats. Foto: TT/Privat

Tolvåriga tjejer räddade Alexander, 2 år

Uppdaterad
Publicerad

För en dryg vecka sedan hände det som inte får hända: Medan mamma Ellinor Karlsson höll på att klä på sig på öppna förskolan i Enköping så smet 2-årige sonen Alexander iväg.

– Han gick ut på gården och jag trodde grinden var stängd, men den var bara igenputtad. Så plötsligt var han borta, berättar Ellinor Karlsson.

Några hundra meter bort var 12-åringarna Tara Klarbo Egan och Maja Hellström i färd med att hoppa studsmatta.

– Vi fick syn på en liten kille bakom några buskar. Och eftersom vi inte såg någon vuxen i närheten så försökte vi prata med honom. Vi frågade var han bodde och han pekade på några hus, så vi tog honom i handen och gick och ringde på men det var ingen som visste vem han var, säger Tara Klarbo Egan.

Ringde polisen

Trion gick vidare till en förskola i närheten, men inte heller där kände de igen Alexander.

– Då träffade vi min faster och hon hjälpte oss att ringa polisen.

En patrull kom och hämtade pojken och vid det här laget hade mamma Ellinor slagit larm.

– Jag hann tänka så mycket. Alltifrån att jag var världens sämsta mamma till ”jäkla unge, kan du inte bara komma så att jag får pussa på dig”.

Återförenades

Med hjälp av polisen kunde mor och son återförenas. Ellinor hade fått höra om tjejernas rådiga ingripande och efterlyste dem på Facebook.

– Min mamma såg det och på så sätt kom vi i kontakt med varandra, säger Tara Klarbo Egan.

Efter händelsen var tjejerna omskakade.

– Vi hade fullt med adrenalin och puls, vi var skraja. Men det kändes ändå bra och vi är stolta över att vad vi gjorde, att vi inte bara ignorerade Alexander. Kompisarna i skolan tycker också att det var ganska coolt gjort.

Ellinor Karlsson bjöd hem tjejerna och barnen uppskattade att träffas igen.

– Alexander kände igen dem, helt klart. Han spelade fotboll med tjejerna och tyckte nog att han bara varit på ett litet äventyr och träffat nya kompisar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.