Politiker som vi pratat med medger att de har bjudits på mat och alkoholhaltig dryck. Foto: SVT

Toppolitiker i Uppsala lät sig bjudas på öl och rosé av Rikshem

Uppdaterad
Publicerad

Halvstatliga Rikshem är i blåsväder efter att ledningen bjudit politiker och tjänstemän på bland annat luncher och middagar. Nu kan SVT Nyheter Uppsala avslöja att toppolitiker i Uppsala finns bland de som bjudits.

Rikshem har hittills vägrat att offentliggöra hela den granskningsrapport som avslöjat en rad allvarliga brister och övertramp vad gäller resor och representation på fastighetsjätten. Bland annat kommer granskningen fram till att Rikshem bjudit företrädare för olika kommuner på representation vid minst 15 tillfällen, något som skulle kunna ses som mutor.

Toppnamn med i granskningen

Flera av dessa kommunföreträdare återfinns i Uppsala, och det handlar om några av de absolut mäktigaste personerna i staden. Kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande Marlene Burwick, partikollegan och kommunalrådet Erik Pelling som är ansvarig för bygg och exploateringsfrågor, samt Fredrik Ahlstedt (M) som styrde kommunen fram till valet, men som nu är oppositionsråd.

SVT avslöjar: Rikshem bjöd fruar på Floridaresa

Samtliga medger för SVT Nyheter Uppsala att de bjudits på både mat och alkohol av fastighetsjätten Rikshem. Marlene Burwick bjöds bland annat på öl och lunch vid ett seminarium som Rikshem arrangerade i Almedalen sommaren 2015.

– Ja, eh, jag har deltagit på seminarier med Rikshem, och debatter, säger Marlene Burwick.

Erik Pelling stod och lyssnade på seminariet där Burwick talade.

– Jag var där i kanske en halvtimme. Och då hade jag väl öl i glaset, tror jag att det var. Och så tog jag en wrap. säger han.

Rosévin i glasen

På bilder som Rikshem tagit i Almedalen syns Marlene Burwick tätt tillsammans med Rikshems tidigare vice vd, och Ilja Batljan, som länge också var en välkänd socialdemokratisk politiker.

Även 2014 var Marlene Burwick, då oppositionsråd, i Almedalen och deltog i Rikshems aktiviteter. Då bjöd Rikshem på rosévin och middag, uppger hon. Med på middagen var också dåvarande kommunstyrelseordföranden Fredrik Ahlstedt och stadsdirektören Joachim Danielsson.

– Jag står för dem delarna. Jag och Fredrik deltog sommaren 2014 på det här seminariet då de (Rikshem reds.anm) ville lyfta Uppsala som en av de viktiga tillväxtkommunerna, säger Marlene Burwick.

– Jag har inte brutit mot reglerna, utan den förtäring som har skett har skett måttfullt och i det sammanhang som vi varit inbjudna till, säger Fredrik Ahlstedt.

Hyresgästerna: ”Är det sant är det inte klokt”

Förklarar middagen

Uppsala kommuns policy mot mutor och korruption anger bland annat att ”Enstaka, inte alltför påkostade, måltider i anknytning till arbetet (exempelvis affärsförhandling) är tillåtna. Mlltiden får dock inte vara det primära syftet med sammankomsten.”  Fredrik Ahlstedt anser också att just representation är mer okej när det handlar om företrädare för kommunen, som han själv.

– Det där är ju naturligtvis en avvägning, men som heltidsarvoderat kommunalråd så företräder jag kommunen, och det är ju en av de absolut viktigaste uppgifterna man har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.