Foto: TT/SVT

Misstänkta för livesända våldtäkten omhäktas

Uppdaterad
Publicerad

I dag omhäktades de tre män som misstänks för inblandning i den misstänkta våldtäkten som direktsändes på Facebook.

De två yngre männen, 18 och 20 år gamla, är på sannolika skäl misstänkta för våldtäkt. Den tredje mannen, som är i 25-årsåldern, är på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till våldtäkt.

Motsatte sig häktningen

Alla tre männen motsatte sig omhäktningen och förhandlingarna inleddes i Uppsala tingsrätt klockan 13 på onsdagseftermiddagen.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

– Den typen av brott och misstanke som är aktuell menar jag är beslaget att de ska vara häktade till dess att vi kan göra utredningen klar, säger Magnus Berggren, vice chefsåklagare, och tillägger att det finns en risk för att de misstänkta kan påverka utredningen om de försätts på fri fot.

Läs mer: Man omhäktas med ny brottsmisstanke

Den misstänkta våldtäkten ska ha begåtts i en lägenhet i Uppsala söndagen den 22 januari. Händelsen livesändes i en sluten grupp på Facebook och sågs av hundratals personer. De tre männen häktades i slutet på januari och omhäktades den 8 februari.

Läs mer: Detta har hänt

Positiva besked från USA

Åklagaren har kontaktat amerikansk domstol för att göra en så kallad internationell rättshjälpsansökan för att kunna få ut det misstänkta videomaterialet.

– Än så länge är det positiva signaler från de amerikanska myndigheterna, så vi räknar med att få en redovisning inom kort, säger Magnus Berggren.

Åklagarsidan har dock fortfarande inte kommit över den film som tros visa det misstänkta brottet, men enligt Magnus Berggren har man fått tag på annat filmmaterial.

– Vi har fått tag på filmmaterial som i varje fall visar sekvenser av det som har hänt, säger han. 

Läs mer: Åklagaren: Ny bevisning stärker misstankar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet