Foto: TT/SVT

Trots 2,3 promille – polisman frias från rattfylla

Uppdaterad
Publicerad

Personal vid en snabbmatsrestaurang i Uppsala ringde polis eftersom en kund i restaurangens drive-in verkat berusad. Men trots en promillehalt på 2,31 friar tingsrätten mannen.

Det var personal vid en snabbmatsrestaurang som slog larm när en kund som körde upp till restaurangens drive-in-kassa verkade berusad. personal uppger att mannen luktade alkohol i samband med beställningen, och att  man sett en whiskyflaska i bilens dryckesbehållare. De skrev då ner mannens registreringsnummer och ringde polisen.

När mannen fått sin beställning körde han hem och en halvtimme senare fanns polis på plats utanför mannens bostad. De inser då att den misstänkte mannen är en poliskollega, varför de kontaktar polisens vakthavande befäl för vidare beslut i ärendet. Efter beslut från chefsåklagare får polisen klartecken att ringa på hos mannen.

Blodprov dröjde

Cirka tjugo minuter efter att polis först kom till adressen ringer de på mannens dörr för första gången, sedan tog det ytterligare drygt en halvtimme innan mannen öppnade dörren. Ett blodprov togs först en timme och 40 minuter efter det att polisen kom till mannens hem.

Det provet visade en promillehalt på 2,31. Gränsen för rattfylla går vid 0,2 promille och grovt rattfylleri vid 1,0 promille. Ändå frias mannen i tingsrätten.

Drack whisky efter hemkomst

För att en person ska kunna fällas i brottmål måste det nämligen vara ställt utom rimlig tvivel att den tilltalade gjort sig skyldig till den gärning som ligger till grund för åtalet. I det här fallet kan inte tingsrätten utesluta att mannen druckit alkoholen efter det att han kom tillbaka till sin bostad.

Mannen hävdar nämligen själv att han var nykter när han åkte från snabbmatsrestaurangen, men att han sedan drack cirka 60 centiliter whisky när han kom hem. Detta ska ha skett innan polisen knackade på dörren för första gången.

Att personal vid snabbmatsrestaurangen uppfattade att hans andedräkt luktade alkohol förklarar mannen med att han spritat sina händer och bilratten med alkogel inför sin måltid.

Därför frias polismannen från både grovt rattfylleri och rattfylleri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.