Foto: Bengt O Nordin/SKB

Tung kritik mot planer på slutförvar i Forsmark

Uppdaterad
Publicerad

Flera kritiker tycker inte att SKB ska få tillstånd att bygga ett förvar för kärnbränsle i Forsmark.

Det handlar om en rad remissinstanser som nu reagerar på planerna i yttranden till mark- och miljödomstolen, skriver unt.se.

Kärnavfallsrådet, och en rad forskare bland annat från Kungliga tekniska högskolan, KTH och vid Luelå tekniska universitet kritiserar SKB:s förslag på en rad punkter.

Slutförvaring av kärnbränsle

Bland annat anser Kärnavfallsrådet – som agerar rådgivare till regeringen – att SKB:s underlag är otillräckligt när det gäller hur motståndskraftiga kopparkapslarna som ska omsluta kärnbränslet är mot tidens påverkan. Rådet anser också att SKB inte tillräckligt utrett alternativa förvarsmodeller, som att borra djupa borrhål.

Forskare från KTH kritiserar också just kopparkapslarna och konstaterar att: ”Med de korrosionstekniska brister KBS-3-metoden uppvisar i nuläget så kan man uppskatta att majoriteten av kopparkapslarna kommer att kollapsa redan inom 1 000 år”, skriver UNT.

Det är mark- och miljödomstolen som just nu prövar om SKB:s förslag till slutförvar av använt kärnbränsle ska tillåtas. Även Strålsäkerhetsmyndigheten prövar för närvarande SKB:s förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slutförvaring av kärnbränsle

Mer i ämnet