Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Så tror åklagaren att händelseförloppet för branden såg ut. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Två män åtalas för grov mordbrand – skyller på varandra

Uppdaterad
Publicerad

Två män i 20-årsåldern står åtalade för branden på Kristinelundskolan. Enligt åklagaren har de i samförstånd startat branden, men i förhören skyller de åtalade på varandra. I början av februari inleds rättegången.

– Vi har ett gott bevisläge som förhoppnings leder till en fällande dom, säger åklagare Lina Elfwing.

Klockan 00.31 9 november larmades räddningstjänsten om en brand på Kristinelundskolan i Östhammar. Första enheten var på plats en kvart senare, och konstaterade att det börjat brinna i ett sopkärl intill byggnaden.

– Jag har valt rubriceringen grov mordbrand, eftersom för värdet på skadorna är väldigt högt: Över 20 miljoner kronor. Dessutom hade branden kunnat förstöra hela byggnaden, säger åklagare Lina Elfwing.

Anhörig tipsade polisen

Den höga kostnaden för branden resulterar inte i att männen krävs på ett likvärdigt skadestånd. Åtminstone inte i nuläget.

– Summan för skadorna är en uppskattning, men det exakta beloppet är inte fastslaget ännu. I denna rättegång finns därför bara ett mindre skadestånd om 20 000 kronor med, men skulle det bli aktuellt att de får betala mer kommer det att hanteras senare, säger Lina Elfwing.

Misstankarna mot de båda männen uppstod efter ett tips till polisen från en anhörig. Den ena mannen greps en vecka efter branden. Några dagar senare greps den andra, men båda nekar till brott.

Eldat andra sopkärl

– Vi vet att de båda befunnit sig hemma hos en av männen innan branden, och att de befunnit sig hos samma person efter branden. Men däremellan skiljer sig deras berättelser åt, säger Lina Elfwing.

Männen står även åtalade för två fall av skadegörelse i Östhammars kommun. Enligt åtalet ska männen ha eldat upp andra soptunnor dagarna innan branden på skolan.

”Förväntar oss att han blir släppt”

SVT har kontaktat männens advokater.

– Min klient förnekar brott, och vi förväntar oss att han blir släppt. Nästa onsdag börjar rättegången och jag kan inte säga mer innan dess, säger advokat Volkan Yesil.

I klippet: Hör åklagaren berätta om åtalet och se bilder från förundersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.