Foto: arkivbild TT

Inbrottsduo döms för grov stöld

Publicerad

Två män i 20-årsåldern och medborgare i Marocko döms av Uppsala tingsrätt till fleraåriga fängelsestraff och utvisning för grov stöld.

De båda männen greps i februari i år vid en busshållsplats i Östervåla kort efter att ett inbrott ägt rum i närheten. Intill dem fanns en ryggsäck med stöldgods från inbrottet, men de båda släpptes senare då de angav att de var 14 respektive 15 år gamla.

Matchade skospår

I domen framgår att de båda männen greps på bar gärning vid två tillfällen, där även stöldgods från andra inbrott i närheten påträffades.

Polisen kunde sedan koppla tillvägagångsättet samt matcha skospår som hittats vid andra brottsplatser för att knyta männen till andra inbrottsstölder. Även mastuppkopplingar  från deras mobiltelefoner styrker att männen varit i närheten av platser för inbrott vid tidpunkter då brotten har begåtts.

Många inbrott

14 inbrott ska ha skett där tillvägagångssättet har varit likartat och inbrotten har skett inom en kort tidsrymd i ett förhållandevis begränsat geografiskt område. Männen ska ha stulit smycken, datorer, pengar och annan egendom för ett sammanlagt värde av 100 000-tals kronor.

Utvisas och får inte återvända

Båda männen har tidigare sökt asyl i Sverige under andra identiteter men fått avslag på sin ansökan. En av männen är sedan tidigare dömd för grov våldtäkt under våren 2016 till sluten ungdomsvård i åtta månader. De både döms till 3 år respektive 2 år och 6 månades fängelse för stöld och grov stöld.

Enligt domen ska männen utvisas ur Sverige och förbjudas att återvända inom tio år från dagen för domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.