Tvillingarna återförenade efter åtta år

Uppdaterad
Publicerad

De separerades vid födseln, blev kompisar 1986 och upptäckte att de var tvillingar efter 22 år. Det här är den osannolika historien om Enköpingsborna Rickard Hedström och Magnus Lind.

1978 föddes tvillingarna i Libanon med separerades och adopterades bort till två olika familjer i Sverige. Åtta år senare är Rickard Hedström i Malå i Västerbotten och åker skidor med sin norrländska familj.

– Då kom det en kille bredvid mig i backen och sa: ”Hej, Magnus!” Och han fortsatte och fortsatte, ihärdigt. Jag kände att det var lite obehagligt så jag åkte ner till mina föräldrar istället, säger Rickard Hedström.

Den okända pojkens familj kommer senare bort till Rickards och ber om ursäkt för att pojken tagit fel. Det visar sig att han också är adopterad från Libanon precis som Rickard.

– Och så berättade de att det hade varit en annan svensk familj och adopterad en annan pojke vid samma tillfälle som de. En familj i Enköping vars son liknade mig väldigt mycket och det var Magnus, säger Rickard Hedström.

Följande sommar bestämmer sig samtliga tre familjer att sammanstråla i Enköping så att Rickard kan få träffa sin dubbelgångare. Det blir till en början stelt men efter någon timme börjar de leka med varandra.

– Vi gick fram till spegeln och började jämföra munnar och näsor och tyckte väl att vi var ganska lika, säger Magnus Lind.

Åren gick och de båda dubbelgångarna blev de bästa av vänner. Till de som frågade svarade de alltid: Vi är bara kompisar. Men frågan om ett DNA-test hade funnits i bakhuvudet och vid 22-års ålder valde de att göra ett.

Sommaren efter mötet i skidbacken träffas Magnus och Rickard för första gången. Foto: Privat

Det visar sig att sannolikheten för att de är enäggstvillingar beräknas till över 99,9999 procent.

– För oss har det aldrig varit något särskilt. Vi hade ju umgåtts som väldigt nära vänner under så många år då. Men jag kommer ihåg att min mamma brast ut i gråt över beskedet. Hon menade att om de vetat att det fanns två så hade de tagit oss båda, säger Rickard Hedström.

Att gå vidare och försöka söka upp sina rötter i Libanon har dock aldrig varit aktuellt. Även om de inte skulle ha något emot att veta.

– Vi har haft två fantastiska uppväxter i två fantastiska familjer så vi känner inte det behovet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.