Lokalsamordnare hoppas att särskilda behov kommer att kunna tillgodoses med den nya tentamenslokalen. Foto: TT

Unik tentasal har öppnat på universitetet

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala universitet är först i Sverige med att ha öppnat en tentamenslokal för studenter med en funktionsnedsättning och som är i behov av extra stöd.

Tidigare har studenterna fått skriva i separata glasburar som finns i anslutning till ordinarie tentamensalar men i våras beslutade rektorn att man skulle bygga en specialanpassad tentasal då man ansåg att behovet fanns, detta rapporterar även tidningen Ergo om.

– Det finns alla möjliga särskilda behov som vi hoppas kunna ta emot här. Man kanske har dyslexi, koncentrationssvårigheter, är i behov av en egen assistent eller en servicehund, säger Heléne Andersson, lokalsamordnare.

Specialanpassad inredning

Tentamenssalen har 38 platser och den är inredd med lugna färger, ljuddämpning och även flera mindre separata rum med specialmöblering. Väggarna till rummen är i glas så att personalen ska kunna se till så att ingen fuskar. Det finns också toaletter i anslutning till rummen med lampor som visar om det är upptaget eller ledigt.

Intyg till samordnaren

För att få skriva sin tenta i lokalen måste man få ett intyg från studentsamordnarna från universitetet. Det är studenten själv som måste kontakta samordnaren och visa upp intyg från läkaren. Studentsamordnarna visar sedan upp intyget för institutionen där studenten studerar och därefter fattas beslut.

Lisa Lundqvist är ordförande i föreningen Dyslektikerna på Uppsala Universitet och hon är glad över att lokalen nu finns.

– Jag tror det här kommer att underlätta så att det inte blir stress, fel och att man klara sin utbildning i tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.