Vice kårchef Tomas Toftgård har putsat både skor och instrument inför paraden. Foto: Uppsala hemvärns musikkår

Uppsalas hemvärnsmusiker i rampljuset

Publicerad

När det kommer till framgångsrika musikakter har Uppsala producerat en hel del, från Veronica Maggio till Orphei Drängar. Men så finns det musiker som sällan hamnar i rampljuset, som Hemvärnets musikkår till exempel.

Den 45 personer stora orkestern gör ungefär 20 spelningar per år och under lördagen är det dags för ett av årets viktigaste. Då går nämligen Hemvärnets musikkår Uppsala vaktparad i Stockholm, från Armémuseet till det kungliga slottets borggård.

– Inför helgen har vi inte bara övat på ceremonin och musiken som ska spelas, utan även putsat skor och instrument och sett till att uniformen är i gott skick; det visuella intrycket är en stor del av upplevelsen, berättar vice kårchef Tomas Toftgård.

Men det är inte första gången Uppsalas hemvärnskår får chansen att spela i Stockholm.

– Behovet av musik är större än vad Försvarsmaktens tre professionella musikkårer klarar av. Därför får Sveriges hemvärnsmusikkårer det ärofyllda uppdraget att anföra vaktparaden, vanligtvis en helg var per år.

Ingår i Försvarsmaktens insatsorganisation

Men vi backar några steg, för alla har nog inte koll på vad Hemvärnets musikkår egentligen är.

Den första hemvärnskåren bildades 1940 och i dag finns de i hela Sverige, från Ystad i Söder till Luleå i norr. Totalt spelar strax över 1000 musiker i 26 musikkårer. Hemvärnsmusiken som baseras på frivilligt deltagande är en del av Hemvärnet, som i sin tur ingår i Försvarsmaktens insatsorganisation.

Vilka spelar med hemvärnet, är ni soldater?

– Nej, vi är till den största delen amatörmusiker som tycker att det är kul att spela i orkester och dessutom få marschera. Alla som är svenska medborgare mellan 18 och 70 år och spelar ett lämpligt slagverks- eller blåsinstrument är välkomna att provspela hos oss.

Hur militära är ni?

– Trots att vi är hemvärnssoldater är nog uniformen och exercisen, det vill säga sättet vi rör oss på, det som har mest militär anknytning. Man behöver ingen militär utbildning för att spela med oss.

Militärmusikens framtid

Hemvärnets musikkår spelar klassiska marscher och verk för blåsorkester, men Tomas Toftgård berättar att de även kör modern musik. Alla konserter har inte heller militär koppling.  

– Vi framträder även i sammanhang där extra pompa och ståt önskas, till exempel invigningar och liknande evenemang. Vi ger även egna konserter och försöker spela på stan för Uppsalaborna några gånger per år.

Det känns ganska omodernt med militärmusik, hur tror du att framtiden för hemvärnets musikkår ser ut?

– Med tanke på att vi är en del i den tradition och turistattraktion som högvakten är, och att folk tycker det är häftigt och speciellt med en marscherande musikkår tror jag att vi även framöver kan ha en plats i musiklivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.