Victoria Gustafsson på LRF Konsult tror att närheten till Stockholm kan vara en bidragande orsak till att siffrorna för region Uppland pekar nedåt. Foto: SVT/LRF Konsult

Upplands småföretag mindre lönsamma

Publicerad

2016 var ett rekordår för de svenska småföretagen. Men det finns stora skillnader i lönsamhet mellan regionerna. I Uppland var utvecklingen negativ.

Svenska småföretagares lönsamhet har stigit de senaste tre åren. 2016 landade den på den högsta nivån på fem år: i genomsnitt 18,2 procent av rörelseintäkterna. Det enligt LRF Konsults Lönsamhetsbarometer som baseras på månadsbokslut från 2441 företag med 0 – 15 anställda.

”Positiv trend”

Enligt LRF Konsult beror ökningen framförallt på stadigt sjunkande fasta kostnader och förbättrat bruttoresultat.

– Det är en positiv trend i lönsamhetsutveckling sedan 2013. Men det är främst genom kostnadskontroll som lönsamheten går uppåt, säger Victoria Gustafsson, redovisningskonsult, LRF Konsult Enköping.

Småföretagen i regionen Södermanland och Gotland hade högst genomsnittlig lönsamhet 2016: 23,7 procent. Ökade mest gjorde lönsamheten i regionen Jämtland och Härjedalen: hela 4,7 procentenheter.

Nedåt för Uppland

I Uppland pekar siffrorna dock åt ett annat håll. Här ligger lönsamheten på 15,5 procent 2016. Det är en minskning med 3,1 procentenheter sedan 2015.

– Den trenden vi har sett på kostnadssidan är att personalkostnaderna har ökat med 4,2 procentenheter. Det har varit likadant med lokalkostnaderna under 2016. Jag tror att det har att göra med att vi ligger nära Stockholm. Både där och här är lönerna och lokalhyrorna generellt högre, säger Victoria Gustafsson.

Tuffare tider att vänta

Även för Stockholmsregionen går det tyngre. Företagen där hamnar i botten på listan med en genomsnittlig lönsamhet på 8,2 procent.

Tuffare tider är att vänta framöver om man ska tro Lönsamhetsbarometern. I samtliga regioner syns tendenser till vikande intäkter under 2016.

– Vi ser lite orosmoln inför 2017. Framförallt för att det främst är genom kostnadskontroll som lönsamheten går uppåt i landet. Det kan till exempel vara att man inte tar ut lön, säger Victoria Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.