Astrid Iselidh och Lotta Sandhammar, SVT Nyheter Uppsala, har skrivit under uppropet #Deadline. Foto: SVT

Uppländska journalister står bakom uppropet

Uppdaterad
Publicerad

I bransch efter bransch vittnar kvinnor om sexuella trakasserier och övergrepp på sina arbetsplatser.

Bland annat kvinnor inom kulturvärlden, inom rättsväsendet och försvaret. Nu har över 4.000 kvinnliga journalister skrivit under uppropet #Deadline mot övergrepp och trakasserier inom mediebranschen.

Kvinnliga journalister från alla de största mediebolagen i Uppland ställer sig bakom uppropet.

I kölvattnet efter #MeToo-kampanjen vittnar kvinnor i allt fler branscher om övergrepp och sexuella trakasserier.

Nu har drygt 4.000 kvinnliga journalister skrivit under uppropet #Deadline till stöd för utsatta kolleger, men berättar också om övergrepp och trakasserier som de själva har blivit utsatta för.

Kampanjen #MeToo

Kvinnliga journalister på samtliga större mediebolag i Uppland ställer sig bakom uppropet.

”Ska upp i luften och genomlysas”

– Jag tycker att det är jättebra att de här frågorna nu diskuteras, det här ska upp i luften och genomlysas. Jag har själv inte skrivit under uppropet, men sympatiserar med alla kolleger som har gjort det, säger Anette Östlund, chefredaktör på Enköpings-Posten.

P4 Upplands förmiddagsprogram gästades av flera journalister som undertecknat #Deadline. Bland annat programledaren på P4 Uppland, Mona Wahlund. För Mona var det självklart att ställa sig bakom uppropet.

– Jag tror att för många journalister är det självklart att skriva under. Vi har ett sånt ”kall”, vi vill belysa såna här svårigheter och problem, och då tror jag att många vill ställa upp och visa på felaktigheter som finns i samhället.

SVT-journalister har drabbats

Även Astrid Iselidh och Lotta Sandhammar från SVT Nyheter Uppsala har skrivit under uppropet.

– Jag drabbades första dagen, på mitt första jobb. Redan på morgonmötet uttryckte sig den manliga chefen väldigt olämpligt, och det som kanske chockade mig mest var att ingen av de andra på mötet sa något till honom. Alla satt bara tysta och lät det passera, berättar Astrid Iselidh, som är redaktör på SVT Nyheter Uppsala.

SVT-reportern Lotta Sandhammar skriver under uppropet för att hjälpa till att synliggöra problemen i branschen. Men Lotta har själv erfarenheter av trakasserier.

– Jo, det har jag. Från ett annat mediebolag. Det har varit allt från att under personalfester ha blivit kladdad på till skamliga förslag från en manlig kollega.

”Händelser som skakat om”

Upsala Nya Tidnings ledarskribent och debattredaktör Maria Ripenberg tvekade inte att skriva under #Deadline.

– Nej, det var självklart. Även om jag själv har varit förskonad från övergrepp och trakasserier så har jag kolleger i branschen som har råkat väldigt illa ut, händelser som verkligen har skakat om mig, säger Maria Ripenberg.

Men Maria har jobbat drygt 30 år, och berättar att det naturligtvis har varit tillfällen då hon har varit utsatt i nån mening.

– Jag, liksom alla kvinnliga journalister, har råkat ut för sexism och könsdiskriminering och inte alltid känt stöd från mina närmaste chefer. Jag vill betona att det inte gäller min nuvarande chef, säger Maria Ripenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet