Foto: TT/SVT

Uppmärksammade våldtäkten – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Den 22 januari ska en våldtäkt ha skett på en adress i Uppsala. Tre män är åtalade, två på sannolika skäl misstänkta för våldtäkt och en på sannolika skäl misstänkt för att ha underlåtit att anmäla våldtäkt. Våldtäkten misstänkts ha sänts live på Facebook.

Den 22 januari greps tre män, samtliga misstänkta för en våldtäkt på en kvinna. Våldtäkten ska ha skett på en adress i Uppsala och dådet ska ha sänts live på Facebook inför hundratals åskådare.

Gruppen där våldtäkten ska ha sänts live i hade vid tillfället tiotusentals medlemmar, och gruppen marknadsförde sig som ett forum där inga regler skulle gälla.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Polisen avbröt sändningen

Polisen fick vetskap om den misstänkta våldtäkten efter att flera åskådare kontaktat polisen och informerat dem om vad som skedde. Det hela slutade med att polisen kom till platsen, där våldtäkten ska ha ägt rum kvällen innan, och grep männen – då skäligen misstänkta (den lägre misstankegraden red. anm.). Vid tillfället för gripandet pågick fortfarande en livesändning, där den en av de tre männen pratade med åskådarna och kvinnan i fråga.

På plats samlade polisen in det bevismaterial som fanns att tillgå, exempelvis mobiltelefoner. En teknisk undersökning gjordes också på plats i koppling till den utredning som då påbörjades.

Anhölls

Kort efter gripanden, som skedde på en söndag, anhölls männen delgivna misstanke om brott. Ett brott som för stunden rubricerades som grov våldtäkt.

Samtliga misstänkta nekade till brott. Samtliga män var också kända av polisen sen tidigare.

Den 23 januari gick polisen ut och vädjade till personer, som eventuellt kan ha sparat något av videomaterialet, om att inte sprida det – då det enligt polisen kunde försvåra utredningen samt skapa olustkänslor hos offret.

Sammanlagt ska minst två livesändningar ha gjorts söndagen den 22 januari. Delning av material ska även ha gjorts via andra sociala medier-kanaler än Facebook.

Sökte efter materialet

En intensiv jakt påbörjades av polis och åklagare, som kopplats in i fallet, efter mer material som kunde användas som bevis mot de misstänkta männen.

Fallet fick stor uppmärksamhet, då omständigheterna ansågs speciella. Detta resulterade i att åklagaren i fallet höll en presskonferens i Uppsala under måndagen den 23 januari.

– Det vi inte har tillgång till är filmmaterial som visar det påstådda övergreppet, sa Magnus Berggren, vice chefsåklagare i Uppsala då.

– Jag vill också uppmana människor som eventuellt har tillgång till filmmaterialet som visar övergrepp att inte sprida det vidare. Det vill jag råda alla att avstå ifrån.

Vittnen

Flera personer ska ha blivit vittnen till händelsen.

– Mitt hjärta brast, har ett av vittnena tidigare sagt till SVT Nyheter Uppsala.

– Han var väldigt hånfull och skrattade genom hela filmen.

Måndagen den 23 januari gick även Facebook ut och kommentera fallet till SVT.

”Vi tolererar inte den här sortens innehåll.”

”När det är befogat lämnar vi över innehållet till rättsväsendet.”

Facebook bistod

Uttalandet grundade sig bland annat i att åklagaren tagit kontakt med sociala medier-jätten, med förhoppning om att Facebook skulle kunna bistå i utredningen. Speciellt med tanke på åklagaren vid den tidpunkten inte hade något material som visade det misstänkta faktiska övergreppet.

– Än så länge har jag inget besked om att vi fått in något material, sa vice chefsåklagare Magnus Berggren den 24 januari till SVT Nyheter Uppsala.

– Det har kommit in en del material men inget som visar det påstådda övergreppet såhär långt, kommenterade Lisa Sannervik, presstalesperson på polisen i Uppsala till SVT Nyheter Uppsala den 24 januari.

Måndagen den 23 januari var även SVT Nyheter Uppsala i kontakt med en av administratörerna i den aktuella Facebook-gruppen.

– Det känns såklart jätteilla. Jag skrev att alla som har sett livesändningen ska höra av sig till polisen med den information de har, sa hon då.

Leif GW

Tisdagen den 24 januari gick även kriminologen Leif GW Persson ut och kommenterade fallet i SVT:s program Veckans brott.

– Det kan också bli fråga om andra brott, sexuella ofredanden eller förtalsbrott, sa Leif GW Persson då.

Vilket fick medhåll av universitetslektors vid Uppsala universitet Lena Holmqvist, som även menade att spridning av material kunde vara brottsligt.

– Att man sprider nedsättande uppgifter, att man utpekar någon som brottsling kan handla om förtal. Om det är sant eller inte är inte avgörande. För även om det är sant så utpekar jag någon som brottsling. Och om man utpekar dem, att ”det här är våldtäktsmän”, det kan vara förtal.

Männen häktades

Den 25 januari hölls det häktningsförhandling i Uppsala tingsrätt. Samtliga män häktades på sannolika skäl. Två på sannolika skäl misstänkta för våldtäkt och en på sannolika skäl misstänkt för att ha underlåtit att anmäla våldtäkt.

– Jag uppfattar inte att målsägaren motsäger min klients berättelse, sa Christer Söderberg, en av den häktade männens försvarsadvokat vid förhandlingen.

– Det finns en viss bevisning, men det återstår mycket för polisen att göra, sa Andreas Welin, försvarsadvokat till en annan av de nu häktade männen.

Åklagaren kommenterade då fallet så här:

– Även om vi inte har filmen så tycker jag att bevisläget är gott. Det unika är att vi har vittnen, sa kammaråklagaren Pontus Melander.

8 februari meddelades att åklagaren begärde mer tid för utredningen och två av de häktade godtog detta. Den tredje mannen motsatte sig detta och därför skedde en ny häktningsförhandling där mannen omhäktades.

Reaktionerna lät inte vänta på sig

Den 27 januari hölls det en ljusmanifestation i Uppsala, i efterdyningarna av det uppmärksammade fallet. Arrangörerna var Tillsammans för Uppsala, Uppsala tjejjour och Män för jämställdhet.

Tisdagen den 7 februari gick vice chefsåklagaren Magnus Berggren ut och sa att de fått in en del av det eftersökta videomaterialet.

– Det här materialet kommer inte från Facebook, utan från en annan källa – mer vill jag inte säga om varifrån vi fått filmmaterialet, sa vice chefsåklagare Magnus Berggren till SVT Nyheter Uppsala då.

Under onsdagen 8 februari väntas beslut om eventuell omhäktning, alternativt nedläggning av ärendet, alternativt åtal komma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet