Uppsala län – en kulturöken?

Uppdaterad
Publicerad

Klyftorna är stora i Uppsala län och ingen av kommunernas kulturbudget når upp till till rikssnittet. Det visar en granskning som SVTs Kulturnyheterna har tagit fram.

I Knivsta håller kulturskolan en danslektion. Just i dag är det breakdance som står på schemat och killar i åtta- till tioårsåldern snurrar runt på golvet i Högåsskolans musiksal.

Verksamheten finns på fyra av kommunens skolor, men har i dagsläget tvingats säga nej till många barn och ungdomar – eftersom det saknas plats och resurser.

#Kulturklyftan

– Det finns i dag ett större intresse än vad vi kan erbjuda. Vi har flera sökande än vad vi kan ge plats. Det finns ett stort behov av lokaler som är större och mer verksamhetsanpassade, säger Kristina Hadziresic som är kulturskolechef i Knivsta.

Knivsta kultursatsar minst

Enligt Kulturnyheternas granskning, som bygger på Statistiska Centralbyråns sammanställda siffror från 2014, är Knivsta den kommun i länet som satsar minst på kulturen. Budgeten ligger långt under riksgenomsnittet.

Läs mer: Så här mycket pengar lägger din kommun på kultur

Förutom kulturskolan, är stöd till bibliotek, studieorganisationer och allmän kulturverksamhet – som exempelvis teater, utställningar och museiverksamhet – också inräknat i kulturkostnaderna.

Helena Holmberg och Christer Johansson som jag träffar i centrala Knivsta, tycker att kulturutbudet generellt är dåligt.

– Jag tycker vi behöver få mer kommunalt stöd, säger Helena Holmberg.

Christer Johansson tillägger:

– Vi behöver fler lokaler. Det är i princip bara biblioteket som är en kulturell mötesplats i dag. Det blir att man åker till Stockholm eller Uppsala för kulturella utövningar. Men det blir jobbigt med tåg och liknande så fort det blir sent på kvällen.

Vad saknar ni som borde finnas?

– Framför allt en teater. Och bio, det finns för lite av det slaget, svarar Helena Holmberg

Finns planer på att bygga kulturscen

Enligt kommunstyrelsens ordförande Klas Bergström (M) finns det en levande kultur i Knivsta.  

– Vi har en mängd aktiviteter. Vi har en knivstarevy och en väldigt aktiv kulturskola. Sedan är det ju så att vi är en liten kommun som har nära till båda Uppsala och Stockholm.

Men tror du inte ändå att många Knivstabor vill ha kulturen nära precis där de bor?

– Jag tror det finns en efterfrågan på både och. Men självklart vill man ha kulturen nära där man bor. Vi har till exempel Blå Wingen i Husby-Långhundra där det finns bio.

Klas Bergström medger samtidigt att det som saknas i Knivsta är en kulturscen.

– Vi har sedan årsskiftet tagit beslutet att påbörja bygget av ett centrum för idrott och kultur, där det ingår en kulturscen. När den är färdig kommer vi förhoppningsvis befinna oss högre upp i statistiken.

Och när kommer den här nya kulturscenen finnas på plats?

– Det vet inte vi ännu. Planen är så fort som möjligt och vi har en budget avsatt för det. Men det är mer en teknisk fråga, det vill säga hur fort vi kan få bygget på plats. Det är ett arbete som fortsätter under våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Kulturklyftan

Mer i ämnet