Uppsala universitet placerar sig på plats 63 i årets världsrankning av lärosäten Foto: FREDRIK PERSSON/TT

Uppsala universitet – med i världstoppen

Uppdaterad
Publicerad

I 2017 års rankning från Jiao Tonguniversitetet i Shanghai placerar sig Uppsala universitet som ett av tre svenska lärosäten på topp-100-listan.

Uppsala behåller positionen som ett av de 100 bästa universiteten i den senaste rankningen av världens främsta lärosäten, i år på plats 63, skriver Uppsala universit i ett pressmeddelande.

Prestigefylld rankning

Varje år gör Jiao Tonguniversitetet i Shanghai en rankning av världens universitet som anses vara en av de mer omtalade globala rankningarna av olika lärosäten.

De 500 främsta av världens mer än 20 000 universitet tas med i listan som grundar sig på sex olika indikatorer; bland annat antal artiklar i Science Citation Index och Social Sciences Citation Index samt antal nobelpristagare.

Tappat tre placeringar

För Uppsalas del har listan inte förändrats så mycket sedan förra året.

Uppsala universitet finns med bland de 100 främsta universiteten i världen på plats 63 i årets rankning. Förra året fanns Uppsala universitet med på plats 60.  

– Shanghai-rankingen är en prestigefull rankning och det är glädjande att vi håller vår fina position på den listan, säger prorektor Anders Malmberg.

Två andra svenska lärosäten finns även i år med på topp-100-listan: Karolinska Institutet (plats 44) och Stockholms universitet (plats 74).

USA dominerar som tidigare listan med Harvard, Stanford, MIT och Berkeley i topp av de 16 amerikanska universiteten som placerar sig bland de 20 främsta. Här återfinns också där också Cambridge, Oxford, University College London och Swiss Federal Institute of Technology Zurich.

Här kan du läsa mer om Shanghai-rankningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.