Laget där Uppsalabon Eva Wilhelmsson ingår fick fira i lördags. Foto: TT/Privat

Uppsalakocken tog guld i mat-OS

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalabon Eva Wilhelmsson tog guld i mat-OS i Tyskland i helgen. ”Det var tufft, vi höll på i fem timmar”, säger vinnaren.

Mat-OS inleddes i lördags i den tyska staden Erfurt. Eva Wilhelmsson från Uppsala är en av fyra svenska representanter i lunchklassen för storkök. Laget fick en rejäl anledning att fira i lördags, de tog nämligen guld i sin klass.

– Vi är ett team som stöttar varandra, och vi hade många supportrar här runtomkring oss, säger Eva Wilhelmsson till SVT Nyheter Uppsala.

Hur gick arbetet under tävlingen?

– Det var tufft, vi höll på i fem timmar. Vi hade planerat att ha med vår egen diskare, men i sista stund blev det inte så. Det dröjde en timme innan vi fick in en ny diskare, säger Uppsalabon.

Tränat länge ihop

Trots detta räckte insatsen alltså till guld.

– Vi har tränat i 18 månader tillsammans och jobbat på menyn. Vi har blivit en tajt grupp som rest runt mycket tillsammans.

Läs mer: Så var menyn utformad

På onsdag kommer det svenska laget att få reda på vilka som tagit hem totalguldet under mat-OS – ett guld som kan gå till svenskarna. Under tävlingen tog domarna hänsyn till smak, hygien och hur lagens samarbete fungerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.