Christer Nordström på Uppsalapolisen välkomnar att straffet för grovt vapenbrott skärps i sommar. Foto: SVT

Uppsalapolisen välkomnar skärpta straff för vapenbrott

Uppdaterad
Publicerad

I sommar blir det lättare för polisen att häkta personer som bär vapen, något som ska förbättra utredningsläget för polisen.

Den första juli i år skärps straffet för grovt vapenbrott, vilket gör att polisen lättare kan häkta personer som bär vapen.

– Det är viktigt att samhället markerar att bärande av vapen, illegala vapen, är ett allvarligt brott, säger Christer Nordström, presstalesperson för Uppsalapolisen.

– Vi har många exempel på händelser, grova brott, där det har skjutits och personer har kommit till skada och till och med dödats på grund av det här ökade våldet. Så vi välkomnar en ny och skärpt lagstiftning, säger han.

Tvingas släppa misstänkta

Med dagens lagstiftning måste polisen släppa en person som bär vapen direkt efter förhöret, eftersom minimistraffet för grovt vapenbrott är ett år. Att polisen inte har befogenhet att hålla kvar den gripna personen längre är frustrerande enligt polisen.

– I vissa fall mycket frustrerande. I synnerhet när vi ser personer – ibland grovt kriminella – där lagstiftaren inte ger polis och åklagare tillräckliga befogenheter för att ha de här personerna inlåsta under en tid så att vi kan utreda brotten, säger Christer Nordström.

Fler kan häktas

Men från och med den första juli blir det alltså ändring på det. Då höjs minimistraffet för grovt vapenbrott till två års fängelse och det betyder att häktning blir obligatoriskt.

– Det innebär att polisen får ökade befogenheter och större möjligheter att kunna utreda det här ordenligt, säger Christer Nordström.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Beslagtagna vapen Uppsala:

  • 2015: 11 st
  • 2016: 18 st

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.