Foto: TT

Uppsalas hyror för nyproduktioner näst dyrast i landet

Uppdaterad
Publicerad

Hyrorna för nyproduktioner i Uppsala är de näst dyraste i hela landet. Det visar en granskning som Hyresgästföreningen har gjort.

Genomsnittshyran för en nyproducerad lägenhet på 60 kvadratmeter i Uppsala ligger på 10 088 kronor i månaden. I exempelvis Stockholm är motsvarande siffra 9 515 kronor i månaden.

Hyresgästföreningens granskning visar att hyrorna inom nyproduktion har ökat från 1 242 kronor i snitthyra per kvadratmeter och år 2007 till 1 599 kronor år 2015. I Uppsala menar man att hyrorna stigit så dramatiskt att hälften av hushållen inte har råd med dessa lägenheter, förutsatt att ingen ska lägga mer än 40 procent av sin inkomst på boendet.

#BOSTADSÖKES

LÄS MER: Många reaktioner efter bostadsgranskning

Och ska man följa inkomstkravet som på tre gånger hyran som kan ställas av fastighetsägare, krävs en månadsinkomst på 30 264 kronor i månaden för att klara hyran på 10 088 kronor, enligt Hyresgästföreningen.

VIDEO: Andreas, 43, bor i en friggebod med sin son – har inte råd med allmännyttans nyproduktioner

Genomsnittliga presumptionshyror i närliggande kommuner (60 kvm)

Stockholm 9 515 kr/mån

Enköping 8 419 kr/mån

Håbo 8372 kr/mån

Västerås 8 114 kr/mån

Heby 7 615 kr/mån

Norrtälje 7 460 kr/mån

Tierp 7 360 kr/mån

Östhammar 7 045 kr/mån

Köping 7 037 kr/mån

Källa: Hyresgästföreningen Aros-Gävle

---------------------------------

Presumptionshyra kan användas av fastighetsägare för att ta ut en högre hyra än bruksvärdet i nyproducerade lägenheter under de första åren. Tanken är att det ska stimulera till nyproduktion. Mer om detta kan du läsa här.

Se om du betalar mer i hyra än andra i ditt område

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet.

Gå till Hyrestestet genom att klicka här.

Hur upplever du bostadsmarknaden?

Hyresrätter, bostadsrätter, andrahand, svartkontrakt, soffsurfning. Vi tittar just nu på bostadsvillkoren i Sverige. Hur bor vi, hur ser bristen på bostäder ut och vad får det för konsekvenser? 

Vi vill höra era berättelser, era erfarenheter – hur har bostadsbristen drabbat just dig? 

Hör av dig till oss på bostadsokes@svt.se!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet